» Фінанси » Львівщина ініціювала внесення змін до бюджетного законодавства

Львівщина ініціювала внесення змін до бюджетного законодавства

Автор: admin2 от 23-07-2020, 10:08
 (голосів: 0)

Львівщина ініціювала внесення змін до бюджетного законодавстваЛьвівська обласна державна адміністрація ініціювала внесення змін до бюджетного законодавства. Зокрема, запропоновано внести зміни до статей 98-99 Бюджетного кодексу України в частині врахування показників м. Києва у вирівнюванні фінансової спроможності місцевих бюджетів.

За чинною методикою обрахунок дотацій місцевим бюджетам здійснюється з використанням індекса податкоспроможності територій без урахування показників бюджету м. Києва, чим порушується принцип справедливості та неупередженості бюджетної системи України, визначений Бюджетним кодексом України.

"Зважаючи на те, що податкоспроможність столиці суттєво перевищує податкоспроможність інших територій, це неврахування зменшує середньоукраїнський показник і місцеві бюджети отримують значно менші обсяги дотацій. Внаслідок цього лише у 2020 році місцеві бюджети країни недоотримали близько 8 млрд грн, з яких місцеві бюджети Львівщини – більше ніж 600 млн грн. Відповідне звернення скеровано до народних депутатів України від Львівщини, обласних державних адміністрацій, Асоціацій органів місцевого самоврядування, Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України. Очікуємо, що наші пропозиції будуть підтримані", - зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

До слова, обсяг фінансового ресурсу для горизонтального вирівнювання в Україні невеликий і становить лише 0,023 відсотка ВВП (1,4 відсотка усіх доходів місцевих бюджетів). До прикладу, в Польщі показник вирівнювання становить 0,86 відсотка ВВП (5,5 відсотка місцевих доходів), Словенії – 0,8 відсотка ВВП (16 відсотків місцевих доходів), Швеції – 1,7 відсотка ВВП (13 відсотків місцевих доходів). 

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua