» Сільське господарство » Фінансова підтримка розвитку сільського господарства: реалії і перспективи. Інформує департамент агропромислового розвитку ЛОДА

Фінансова підтримка розвитку сільського господарства: реалії і перспективи. Інформує департамент агропромислового розвитку ЛОДА

Автор: admin2 от 3-09-2014, 16:09
 (голосів: 0)

Фінансова підтримка розвитку сільського господарства:  реалії і перспективи. Інформує департамент агропромислового розвитку ЛОДАРозрахунок за виконані заходи програм у минулих роках.

Підтримка сільського господарства з бюджетів усіх рівнів здійснюється через реалізацію програм. У попередньому році виконано ряд заходів програм, частково надано фінансову підтримку і на кінець минулого року зареєстровано зобов’язання по державному бюджету на 55,9 млн.грн.,(Дрогобицький район – 1,2 млн.грн.) з них 26 млн.грн. за 2012 р (Дрогобицький район – 0,1 млн.грн.). За заходи виконані в рамках обласної Комплексної програми розвитку, зареєстровано кредиторську заборгованість в сумі 5,0 млн.грн. (Дрогобицький район – 126,4 тис.грн.)

Протягом поточного року департаментом агропромислового розвитку неодноразово піднімалося питання щодо здійснення фінансування. На даний час Мінагрополітики направлено на погашення заборгованості минулих років кошти в сумі 30,0 млн.грн.(Дрогобицький район – 1,1 млн.грн.), з них у повному обсязі погашається заборгованість сільськогосподарським товаровиробникам (фізичним особам) по наданню дотацій за утримання і збереження молодняку великої рогатої худоби та 30% погашається заборгованість на підтримку розвитку садівництва і хмелярства.

В цілому по області понад 97% коштів освоєно, решта знаходиться в органах Держказначейства. Крім цього, не погашено ще залишається кредиторська заборгованість державного бюджету в сумі 25,5 млн.грн. (Дрогобицький район – 0,1 млн.грн.).

Щодо обласного бюджету, то департаментом фінансів направлено кошти на погашення кредиторської заборгованості попереднього року майже у повному обсязі (Дрогобицький район – 126,4 тис.грн.), з яких понад 90% освоєно (Дрогобицький район – у повному обсязі), тобто дійшли до товаровиробників.

Якщо підсумувати сказане, то слід сказати, що на жаль, підтримка сільського господарства на даний час більше здійснюється на папері, ніж наяву. Адже фактично 60 млн.грн. з 2013 року (кредиторська заборгованість обласного і державного бюджетів станом на 1 січня 2014 року), які можна було використати на потреби майбутнього врожаю чи виробництва продукції тваринництва, вчасно не дійшли до виробників. Така ситуація є вкрай негативною, не сприяє мотивації виробників до розвитку, особливо галузі тваринництва. Вважаю, що це є однією з об’єктивних причин зменшення поголів’я ВРХ та корів у господарствах населення.

У попередні роки, коли було стабільне фінансування програм, брали участь як великі, так і малі підприємства. При виникненні кредиторської заборгованості великі підприємства не бажають брати участі.

Незважаючи на ряд негативних факторів, Львівщина залишається аграрною, а її населення ревно зберігає традиції сільського господаря. Агропромисловим комплексом виробляється п’ята частина валової доданої вартості економіки регіону.

 

Напрацювання бюджетної підтримки розвитку сільського господарства у 2014 році.

В області діє обласна Комплексна програма підтримки та розвитку АПК на 2013-2015 рр. Програмою передбачено фінансування заходів по семи напрямах: підтримка розвитку насінництва, органічного виробництва, тваринництва, рибництва, покращення якості ґрунтів, підтримка створення сільськогосподарських кооперативів та фінансово-кредитне забезпечення. Програма пройшла громадське обговорення. На виконання вище сказаних заходів програми в обласному бюджеті на 2014 р. передбачено кошти в сумі 8,0 млн.грн. (на рівні попереднього року). З програмою та умовами виконання заходів програми може ознайомитися кожен бажаючий брати участь, зайшовши на сайт департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації.

На даний час обласною радою затверджено механізми використання коштів і сільськогосподарські товаровиробники включилися в процес виконання заходів.

Зокрема, у поточному році конкурсною комісією вирішено питання щодо надання дотацій господарствам населення (1037 фізичним особам) за утримання 4 і більше корів молочного напряму продуктивності та малим підприємствам (21 юридична особа), які утримують від 5 до 30 корів. По Дрогобицькому району документи подано на виплату дотації для 44 фізичних осіб (197 корів) та від двох юридичних осіб (48 корів).

Крім цього в області, проводиться робота щодо визначення господарств населення, які хочуть і мають можливість створити малі сімейні ферми на предмет надання їм фінансової підтримки.

Визначено виконавців заходів за напрямками: розвитку органічного виробництва та розвитку насінництва.

З державного бюджету профінансовано у 2014 році програму на підготовку, перепідготовку робітничих кадрів в сумі 0,2 млн.грн.. Інші заходи програми не фінансувалися.

 

Майбутнє бачення щодо державної підтримки аграріїв.

Те, що сільськогосподарських товаровиробників треба підтримувати, то це однозначно і думаю, що ні в кого не викликає ніяких сумнівів. В першу чергу розвиток сільського господарства – це забезпечення продовольчої безпеки держави. Якщо виробництво в регіоні зерна , картоплі, овочів, м'яса птиці забезпечує у повному обсязі потреби у споживанні населенням області в межах фізіологічно обґрунтованих норм, то виробництво молока, м’яса знаходиться на рівні біля 65%. Потенціал області ще далеко не вичерпаний і за наявності створення сприятливих умов галузь здатна успішно розвиватися.

Звичайно всі ми усвідомлюємо, що до такої підтримки, яку має сільське господарство Європейських країн, ми ще не готові. А тому на мою думку, маємо виходити з того, що маємо, і головне направити наявний ресурс для ефективного використання.

Департамент має достатньо напрацювань щодо зміни законодавчої бази, бачення розвитку галузі сільського господарства в цілому. Свої пропозиції направляємо в Мінагрополітики, озвучуємо на нарадах в Міністерстві. Чергова така нарада відбулася у Тернополі. Щодо обговорення сьогоднішнього питання, то наше бачення фінансової підтримки полягає в першу чергу у стабільності, довгостроковості, впевненості у одержанні фінансових ресурсів. Аналіз показує, що наявність великої кількості програм і за різними напрямами не є ефективним і не забезпечує рівного доступу виробників до фінансових ресурсів.

Тому доцільно як на державному, так і на місцевому рівнях зосередитися на обмеженій кількості програм, які мають бути довгостроковими. Мінагрополітики прислухалося до пропозицій з місць і у 2014 році оптимізувало кількість програм. У галузі тваринництва діятиме 2 програми – часткового відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів та підприємств з виробництва комбікормів та програма часткового відшкодування вартості закуплених племінних телиць, нетелей та корів молочного, м’ясного і комбінованого напряму продуктивності. Документів на участь в реалізації цих програм від господарств на разі не надходило. Кінцевий термін подання до 1 жовтня.

У галузі рослинництва діє державна програма підтримки розвитку хмелярства, закладання і нагляд за молодими садами та ягідниками. Документи підприємства подають самостійно в Мінагрополітики.

Дуже важливим питанням є напрацювання законодавчої бази та підтримки щодо розвитку кооперації на селі. Закон має показати економічну вигоду кооперативів. До прикладу, понад 90 % виробництва картоплі, овочів, плодів і ягід , молока здійснюється в господарствах населення, а товарність лише 10-25%. В умовах євроінтеграції існуючий аграрний ринок не здатний буде функціонувати за новими правилами. Тому це питання має першочергове значення.

Надіюся, що ці та ряд інших пропозицій, які поступають від нас та наших колег з інших регіонів, науковців, будуть використані на користь нашої держави. 

 

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua