» Анонси » У Львівському музеї історії релігії презентують виставку про автокефальний рух в Україні

У Львівському музеї історії релігії презентують виставку про автокефальний рух в Україні

Автор: admin1 от 6-02-2019, 15:22
 (голосів: 0)

У Львівському музеї історії релігії презентують виставку про автокефальний рух в УкраїніУ Львівському музеї історії релігії презентують виставку «Православ’я. Україна. Історії». Тема новоствореної виставки - історія автокефального руху в Україні і створення ПЦУ.

В експозиції будуть представлені речі патріарха Мстислава (Скрипника): скуфія (повсякденний головний убір православних духовних осіб), ваза, ніж для розрізання паперу.

Волинський краєзнавчий музей надав експонати про життя і діяльність Полікарпа Сікорського, ініціатора другого відродження УАПЦ. Варто зазначити, що до Луцька вони надійшли від громади української парафії Парижа – Церкви святого Симона у 90-х роках століття, і жодного разу в Україні їх не виставляли.

Багато матеріалів радянського періоду ілюструють постаті митрополита Миколи (Юрика), священика Василя Романюка (майбутнього патріарха Володимира).

Окремою сторінкою виставки є матеріали про життя і діяльність почесного патріарха УПЦ КП Філарета (Денисенка). Служінню Церкві Його Блаженство присвятив сімдесят років життя, понад двадцять з яких присвячені створенню Єдиної Помісної Української православної церкви. Світлини про життя і діяльність Філарета, його облачення, видавничі проекти – усе це глядач побачить на відкритті виставки.

Будуть висвітлені й історичні події: об’єднавчий Собор – торік 15 грудня в Києві і вручення Томоса про автокефалію ПЦУ Вселенським патріархом Варфоломієм предстоятелю – митрополитові Епіфанію 5-6 січня 2019 року в Туреччині.

У висвітленні теми «Православя. Україна. Історії» використані речі багатьох фондових груп ЛМІР. Тут є стародруки, періодичні видання 1920–1930-х років, фотографії того періоду. Будуть представлені сучасні видання і Соборів УАПЦ, а Галузевий державний архів СБУ надасть копії справ репресованих у 20–30-х роках століття діячів УАПЦ – митрополита Миколи Борецького, професора Володимира Чехівського, єпископа Макарія (Оксіюка).

Виставку підготовлено спільно з Волинським краєзнавчим музеєм, Рівненським обласним краєзнавчим музеєм, Державним меморіальним музеєм Михайла Грушевського у Львові, Митрополією ПЦУ (Київ), Науковою бібліотекою ЛНУ імені Івана Франка (Львів).

Урочисте відкриття виставки «Православя. Україна. Історії» відбудеться 7 лютого о 16 годині у Львівському музеї історії релігії.

Куратор виставки – Людмила Ходькова, завідувач відділу «Православ».

Триватиме виставка до 13 травня.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua