» Цивільний захист » Обережно, гриби

Обережно, гриби

Автор: admin1 от 11-10-2016, 09:44
 (голосів: 0)

Обережно, грибиНастала осіння пора року, а це період для любителів позбирати та поласувати грибами. Саме таким треба знати, що гриби є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь: вживання отруйних грибів; неправильне приготування (зберігання) їстівних та умовно їстівних грибів; вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; вживання грибів, що мають двійників, або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби мають небезпечних двійників); вживання грибів, що росли на екологічно небезпечних територіях, вздовж автошляхів.
Щоб запобігти отруєння грибами, дотримуйтесь заходів та правил , які необхідно виконувати кожному, хто збирає та споживає гриби:
 Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях ;
 Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;
 Не збирайте гриби: поблизу транспортних магістралей, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; а також гриби: з ушкодженою ніжкою, старих, зів'ялих, червивих або ослизлих;
 Не куштуйте сирі гриби на смак;
 Ще раз перевірте вдома гриби. Усі сумнівні –викидайте;
 Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору;
  Не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
При отруєнні грибами терміново викличте "Швидку медичну допомогу". Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється: вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам'ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити. Якщо все таки ви не бажаєте відмовитись від грибів, то будьте дуже пильні та обережні. Гриби легковажності можуть не пробачити.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua