» Економіка » Аналітична інформація про соціально-економічну ситуацію у Дрогобицькому районі в І кварталі 2014 року

Аналітична інформація про соціально-економічну ситуацію у Дрогобицькому районі в І кварталі 2014 року

Автор: admin1 от 11-04-2014, 09:47
 (голосів: 0)

Аналітична інформація  про соціально-економічну ситуацію у Дрогобицькому районі в І кварталі 2014 рокуСоціально-економічний та культурний розвиток району у І кварталі 2014 року  характеризується наступними показниками:

1.Промисловість

У районі функціонує 7 промислових підприємств, які виробляють:  м'ясну продукцію (37,9%); пластикову продукцію (44,5%), вентиляційні системи (1,9%), виробництво цегли (15,2%) обробляють деревину (0,5 % ).

У І кварталі 2014 року  вироблено промислової продукції на суму 9.15 млн. грн.або  97.4% до відповідного періоду минулого року, реалізовано продукції на суму 8.2 млн. грн., що на 174 тис.грн. менше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Зменшення виробництва промислової продукції зумовлено призупиненням діяльності ПАТ “Дрогобицький молокозавод,  який виробив  у І  кварталі минулого року  продукції на суму 1.3 млн. грн.

У І кварталі цього року діючі промислові підприємства району працювали  стабільно, заборгованості із виплати заробітної плати, платежів до бюджету  не мають.

2. Сільське господарство

 У 2014 році діяльність у сфері виробництва сільськогосподарської продукції здійснюють 20 сільськогосподарських підприємств, 22 фермерських господарств, 21877 особистих підсобних господарств населення..

За січень-березень  2014 року господарствами району вироблено: молока- 439.0 тонн, що становить 93.3 % до відповідного періоду минулого року; або на 31.2 тонни  менше; м’яса- 149.9 тонн, що  у 6.4 рази більше ніж  у відповідному періоді минулого року, або на 126.5 тонну ; яєць – 5.5 млн. шт, що становить 117.0 % до відповідного періоду минулого року, або на 724 тис.шт. більше . Зменшення виробництва  молока  сільськогосподарськими підприємствами району   зумовлено   скороченням  виробництва молока у  ТзОВ  Дружба.

З початку року за рахунок діяльності ТзОВ “Барком“  на території Броницької сільської ради задіяно у виробництво 2 тваринницькі приміщення в яких утримується 6375 гол. свиней, що забезпечило ріст виробництва м’яса в районі в 6.4 рази.

З початку року  позитивна динаміка збільшення поголів'я овець (+369 голів), яке на 1.04.2014 року склало 2734 голови.

З метою збільшення обсягів сільськогосподарського виробництва зареєстровано 4432 договори оренди земельних ділянок, в тому числі в І кварталі цього року  укладено 161 договір на використання земель площею 272 га. 

Повним ходом  проходить  посівна кампанія. Станом на  1.04.2014 року  посіяно:

65% ярих зернових або 2766 га до прогнозу;

16 % технічних культур ( соняшник) або  350 га  до прогнозу;

32 % картоплі або 2050 га до прогнозу;

29 % овочів або 510 га  до прогнозу ;

32 % однорічних трав  або 91 га до прогнозу.


3.Торгівля

Мережа підприємств роздрібної торгівлі району станом  на 1.04.2014 року  налічує 414 об’єктів роздрібної торгівлі, в тому числі 286 магазинів, 128 ресторанних закладів, ринки відсутні.

У кварталі 2014 року роздрібний товарообіг склав 23.4 млн. грн., що на рівні     відповідного періоду  минулого року. 

В районі проводяться  щотижневі ярмарки  з продажі м'яса птиці, яєць, ковбасних виробів,  овочів,  щоденні ярмарки з продажу  молока  в смт. Меденичі та в м. Дрогобичі.

В І кварталі 2014 року введено в експлуатацію: 1 об'єкт сфери обслуговування - майстерню  з оздоблення  салону автомобілів (с. Унятичі, ПП Чепеляк ) та  магазин продовольчих та промислових товарів в смт. Підбуж  ( ПП І.  Андруневчин )


4.Транспорт

Потенціал транспортного комплексу району  представлений 6 підприємствами, з яких 3 здійснюють  пасажирські перевезення.

У січні -лютому  2014 року :

- вантажообіг склав 3176.0 тис. ткм,  або 93.3 % до відповідного періоду  минулого року;

- пасажирооборот16614.5 тис. пас.км.,  або101.8% до відповідного періоду минулого року.

З початку 2014 року звернень від перевізників щодо відшкодування витрат за перевезення пільгової категорії населення району до управління праці та соціального захисту населення РДА не надходило.

 В більшості населених пунктів району в кінці березня піднято вартість пасажирських  перевезень автобусами приміських маршрутів, що призвело до  збільшення  звернень громадян.

 

5. Підприємництво

Станом на 01.04.2014 року в районі функціонує 2550 суб'єктів малого підприємництва  (192 малих підприємств та 2358 фізичних осіб-підприємців).  Впродовж І кварталу 2014 року   зареєструвалось 32 фізичні особи-підприємці  (за відповідний період  минулого року – 51) та 0 юридичних осіб - суб’єктів підприємницької діяльності (за відповідний період  минулого року – 5), скасовано 32 фізичні особи. 

Суб’єктами малого підприємництва  впродовж  І кварталу 2014 року створено  146 нових робочих місць, що забезпечило виконання річної завдання (610)  на 23,9 %; з числа безробітних перепідготовку та підвищення кваліфікації одержали 114 осіб,  3 СПД   надано одноразову допомогу для започаткування підприємницької діяльності за рахунок державної підтримки через Дрогобицький міськрайонний центр зайнятості. 

 В І кварталі 2014 року малим бізнесом  сплачено до Зведеного бюджету району   7,67 млн. грн. , що склало 19,8 % питомої ваги всіх надходжень (38,82 млн. грн).

В районі функціонує Центр надання адміністративних послуг Дрогобицької райдержадміністрації,через який організовано надання 32 адміністративних послуг. Суб'єктами надання цих послуг є Дрогобицька райдержадміністрація, 3 її структурні підрозділи (управління праці та соціального захисту населення, відділ освіти, відділ містобудування та архітектури), 6 територіальних управлінь центральних органів влади ( інспекція Держархбудконтролю у Львівській області, управління Держземагентства у Дрогобицькому районі, Дрогобицьке міськрайонне управління Головного управління Держсанепідслужби у Львівській області, Дрогобицький РВ ГУДСНС України у Львівській області, управління ветеринарної медицини у Дрогобицькому районі, відділення ДАІ Дрогобицького МВ ГУМВС України у Львівській області), які надають послуги дозвільного характеру через Дозвільний центр, що є складовою Центру надання адміністративних послуг. 

Станом на 01.04.2014 року в Центрі надання адміністративних послуг Дрогобицької районної державної адміністрації зареєстровано 175 звернень щодо отримання адміністративних послуг ( в т. ч. 13 дозвільного характеру), надано 162 адміністративні послуги, в тому числі 9 послуг дозвільного характеру, 12 відмов у наданні адміністративної послуги, в тому числі 4 відмови у наданні документів дозвільного характеру, 1 адміністративна послуга ще опрацьовуються. Порушень термінів отримання адміністративних послуг не було.

На веб-сайті райдержадміністрації висвітлена інформація про Центр надання адміністративних послуг (місце розташування, контактні номери телефонів, ПІП керівника та працівників, графік роботи), інформаційні картки адміністративних послуг, що надаються через Центр надання адміністративних послуг, перелік суб'єктів надання адміністративних послуг та графік роботи їхніх відповідальних працівників у Центрі надання адміністративних послуг.

Пропозиції щодо покращення роботи: затвердження на законодавчому рівні   чіткого переліку адміністративних послуг, які надаються через центри надання адміністративних послуг.

 

6. Виконання бюджету

За січень-березень 2014 року до загального фонду  місцевих бюджетів  Дрогобицького району надійшло податків та платежів 4954.3 тис. грн., що становить 115.0 % до місячного плану (4308.0 тис. грн.) та на 5.0 % більше до  відповідного періоду минулого року.

      Дотації із Державного бюджету одержано 30875.1 тис. грн. або 93.6%.

 Станом на 01.04.2014 року по всіх бюджетних установах району забезпечено в повному обсязі виплату заробітної плати та нарахувань на неї, оплату за спожиті енергоносії, медикаменти, продукти харчування та інші видатки першочергового характеру.

 

7.Інноваційно-інвестиійна діяльність

 

У 2014 році в стадії реалізації перебувають 17 інвестиційних проектів, в тому числі 2 із залученням іноземних інвестицій . Найважливіші  інвестиційні  проекти:

Будівництво вітрової електростанції в с. Опака загальною встановленою потужністю 50 МВт (інвестор ТзОВ "Дрогобич Енержі" ). Вартість проекту - 75,0 млн. євро( Україна -Франція). Проведено  аналіз земельних ділянок та технічної можливості підключення  до електричних підстанцій. Розроблено схему  видачі потужності вітропарку. Розробляється  детальний план території для проектування будівництва ВЕС на території  Ясенице-Сільнянської, Опаківської,  Попелівської, Урізької , Підбузької сільських рад ( за межами населених пунктів). Проект розташування  ВЕС  погоджений  усіма зацікавленими  службами і рекомендований архітектурно-містобудівною радою  на  затвердження  Дрогобицької районної ради.

Спорудження  МГЕС   у селі  Довге Гірське на річці Стрий  потужністю 4,8 Мвт. Інвестор ТзОВ “Балфорд Україна” м. Київ має дозвіл Довжанської Гірської сільської ради на  збір  вихідних даних для розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва  малої ГЕС, готується до  публічного обговорення  проекту  на сходах села .

Розведення племінних овець (інвестор ФГ «Меринос-захід», с. Почаєвичі). Проект передбачає створення племінного господарства з вирощування овець (на 1000 голів). Загальний обсяг інвестицій – 7,0 млн. євро (країни-інвестори – Австрія, Німеччина). У серпні 2011 року відбулось офіційне відкриття господарства в с. Почаєвичі. На даний час господарство розширює  свою діяльність  орендуючи  пайовані землі та реконструюючи  тваринницькі приміщення на  території  Летнянської, Почаєвицької, Снятинської, Рихтицької сільських рад .

 У І кварталі 2014 року відділом економічного розвитку, інвестицій, торгівлі та промисловості оновлено базу інвестиційних пропозицій (зроблено опис 20 земельних ділянок та 6 вільних виробничих приміщень для  залучення інвестицій).

Станом на 1.04.2014 року   уточнено інвестиційний паспорт району, який   розміщено на Інвестиційному порталі Львівщини.


8. ЖКГ, розрахунки за спожиті енергоносії

 

В І кварталі 2014 року всі бюджетні установи, споживачі промислових та сільськогосподарських підприємств, непромислові споживачі вчасно без допущення заборгованості розрахувались за спожиті енергоносії.  Рівень оплати за спожиті енергоносії населенням району є  наступним : відсоток сплати за електроенергію  102%, за природний газ – 67.0%.

 

9.Соціальний розвиток. Ринок праці

На соціальний захист  населення кошторисом доходів і видатків на 2014 рік передбачено кошти на виплату державної допомоги сім’ям з дітьми в сумі – 81 120,0 тис. грн. , тимчасової допомоги  дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів в сумі 850,0 тис. грн., державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям в сумі 33 081,5 тис. грн., державної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам в сумі 14 000,0 тис. грн., допомоги при усиновленні дитини в сумі 30,0 тис. грн.        

Станом на 01.04.2014 року виплачено всі призначені державні соціальні допомоги  . Заборгованості із виплати  державних соціальних допомог немає. Середній розмір  державних соціальних допомог малозабезпеченим  сім'ям  становить  2232.2 грн.

 У січні-березні   2014 року надійшло  60 нових звернень щодо призначення  субсидій на  оплату ЖКП на загальну суму  837.9 тис. грн. Середній розмір субсидії за звітний період   склав  347.1 грн.

Станом на 1.04. 2014 року  в районі  перебувало на  обліку  незайнятих громадян  436 осіб, що на 99 осіб менше ніж у відповідному періоді минулого року. Статус  безробітного із числа незайнятих громадян отримали 405 осіб. У січні-березні 2014 року працевлаштовані  199  осіб, або  44.9 % усіх  безробітних осіб, які перебували  на обліку на звітну дату.

На одне  вільне робоче місце претендувало  124 особи. Навчання  та перенавчання у січні-березні  пройшли 114 осіб , брали  участь у громадських роботах 42 особи.

З початку року створено 146 нових робочих місць в т.ч. 24 робочих місць створено за рахунок найму в юридичних осіб, 90 робочих місць за рахунок найму у фізичних осіб, 32 робочих місць – за рахунок реєстрації фізичних осіб.


10. Бюджетна сфера : освіта , медицина, кульра , фізкультура  і спорт. 

Освіта

У районі функціонує 61 загальноосвітній заклад, 12 навчально-виховних комплексів, 5 дошкільних навчальних закладів, 2 позашкільні установи, 2 установи обласного підпорядкування ( спецшкола-інтернат в с. Нагуєвичі, Мала академія мистецтв у смт. Підбуж).

Навчається – 6516 учнів.  Наповнюваність шкіл і класів - 15,3 % ( в області -18,26% ). Підвіз дітей здійснюється 10 автобусами. Дошкільною освітою охоплено 710 дітей або 18 % від загальної кількості дітей дошкільного віку (3920дітей від 1 до 6 років).                        

З початку  року  заклади освіти  забезпечили  у повному обсязі фінансування  всіх захищених статей. Проведено  відкриті торги  та укладено угоди  на  постачання  електроенергії,природного газу, закупівлю  вугілля.

Основні проблеми: низький рівень охоплення дітей дошкільною освітою; відсутність бюджетних коштів на  реалізацію  програм  розвитку освіти , енергозбереження. 

Медицина

У районі функціонує 6 лікарень на 310 ліжок, 13 амбулаторій, 46 ФАПів. Загальна потужність відвідувань на зміну - 905. Діє 22 дільниці загальної практики сімейної медицини.

Медичні заклади з  початку року забезпечили  100 % оплату всіх захищених статей , зокрема: заробітну плату, енергоносії, медикаменти,продукти харчування.  На  розвиток  медичних установ  коштів на 2014 рік немає.

Проблемні питаннянеобхідність покращення  матеріально-технічного стану  ФАПів: в селах Ролів, Дережичі, Добрівляни та придбання  автомобілів  для амбулаторій  в селах: Болехівці, Добрівляни, Модричі, Рихтичі, Ясениця-Сільна, Дорожів, смт. Підбуж,  смт. Меденичі. 

Культура

Мережа закладів культури є наступною: 67 народних домів, 62 бібліотеки, 1 Доброгостівська дитяча музична школа.

Діяльність закладів культури забезпечували 229 спеціалістів. В народних домах району працювали 8 колективів зі званням “народний” та 2 колективи зі званням “зразковий”. Послугами бібліотек району користуються 36303 користувачів. Бібліотечний фонд становить 511 873 примірники друкованих одиниць.

Народними колективами району в січні-березні  2014 р. проведено І-й тур районного огляду-конкурсу зимового фольклору ”Колядує Франкове  підгір'я”, взяли участь в обласному огляді-конкурсі зимового фольклору ”Ой, радуйся земле”, районною бібліотекою проведено цілий ряд заходів літературно-мистецького напрямку.  З початку  року забезпечено  оплату всіх захищених статей бюджету галузі.

Проблемні  питання:  відсутність коштів на розвиток галузі культури, необхідність у фінансуванні  Програми охорони культурної спадщини. 

Фізкультура та спорт

В галузі  фізкультури і  спорту  в  районі функціонують 5  спортивних організацій, налічується 77  спортивних майданчиків загальною площею 29970 м. кв. При  школах району функціонують 20 спортивних залів. Щорічно  проводиться  спартакіада школярів  зі  14 видів спорту, де охоплено 2,5 тис.  школярів різних вікових категорій.

З початку року  фінансування спортивних заходів не проводилось.

 

11.Капітальне будівництво 

В районі  нараховується 42 об'єкти незавершеного будівництва, в тому числі: по 14 об'єктах необхідно продовжити будівництво, по 28 об'єктах будівництво тимчасово призупинене або законсервоване.

З початку 2014 року реалізовано 1 інвестиційний   проект  у сфері  надання послуг (автомайстерня ) та  введено  в експлуатацію  1 торговельний об'єкт  в смт. Підбуж.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua