» Інформація » Дрогобич відвідав Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джеффрі Пайєтт

Дрогобич відвідав Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джеффрі Пайєтт

Автор: admin1 от 2-09-2013, 15:10
 (голосів: 0)

Дрогобич відвідав Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джеффрі Пайєтт2 вересня Дрогобич відвідав Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джеффрі Пайєтт, який взяв участь у церемонії надання ґранту Посольського фонду США із збереження культурної спадщини громадській організації «Інститут міста Дрогобича» та музею «Дрогобиччина» на реалізацію проекту реставрації української історичної та мистецької пам’ятки – дерев’яної Церкви святого Юра, внесеної до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це перший офіційний візит Джеффрі Пайєтта після прибуття його в Україну в якості посла. Шановного гостя зустріли міський голова Олексій Радзієвський, директор музею «Дрогобиччина» Алла Гладун директор «Інституту міста Дрогобича» Михайло Лужецький та численна громада міста. Спочатку Джеффрі Пайєтт оглянув фрески XV століття, які знаходяться всередині церкви і висловив своє захоплення, що має можливість особисто оглянути безцінні витвори мистецтва середньовіччя, про які лише чув.

Дрогобич відвідав Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джеффрі ПайєттПісля короткого виступу посла США, в якому він висловив зацікавленість у поглибленому вивченні історії, культурної спадщини і традицій України та високо оцінив художню цінність дерев’яних сакральних споруд вцілому і особливо церкви святого Юра в Дрогобичі, підписав документи надання ґранту Посольства США в сумі 85 тисяч доларів на реставрацію цієї визначної пам’ятки архітектури.

Слід сказати, що в 2013 році в конкурсі взяли участь 149 проектів-фіналістів із багатьох країн світу. Переможцями було обрано 46 проектів, із них 6 європейських, серед яких єдиний в Україні – це дрогобицький.

 

Довідка

 

Церква Святого Юра в Дрогобичі внесена у Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 2013 році як один з найвидатніших шедеврів дерев’яної архітектури всесвітнього значення кінця XV – початку XVI століть. Інтер’єр церкви-музею розписаний унікальними фресками, , виконаними під керівництвом Стефана Маляра (Поповича Медицького, композиціями та декоративними мотивами, що зберегли свою неповторну художню цінність та розкривають важливі історичні події та життя і побут мешканців середньовічних галицьких міст. Крім релігійних композицій (Страсті Христові), багатий декоративний орнамент переважно рослинного характеру. Іконостас та ікони того самого маляра («Акафист Богоматері», «Діяння апостола Павла», «Відсічення голови Великомученика Юрія») в коричнево-вохристій та оливково-зеленій гамі; скромними малярськими засобами мистець надав індивідуального, майже портретного виразу зображуваним постатям. Рельєф різьби виноградної лози на колонках іконостасу близький до різьби на камені. Живопис народних майстрів, кожен з яких у різні роки перебудов міг давати певну свободу своїй творчій фантазії, надає споруді яскравої самобутньої індивідуальності Церква — тридільна (тризрубна) з квадратною головною навою і двома гранчастими бічними криласами (конхами) та гранчастими зрубами вівтаря і притвору (бабинцями). Низ церкви обведений широким опасанням у вигляді аркади-галереї на стовпах. Над бабинцем хори з аркою-галереєю і Введенська каплиця. Церква увінчана над головними зрубами трьома верхами без заломів, а криласи малими верхами з одним заломом, всі на восьмибічних підбанниках.

 

 

 

Дрогобич відвідав Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джеффрі Пайєтт

 

 

 

Дрогобич відвідав Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джеффрі Пайєтт

 

 

 

Дрогобич відвідав Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джеффрі Пайєтт

 

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua