» Інформація » У Млинах вшанували автора Гімну України отця Михайла Вербицького

У Млинах вшанували автора Гімну України отця Михайла Вербицького

Автор: admin2 от 6-03-2017, 09:35
 (голосів: 0)

У Млинах вшанували автора Гімну України отця Михайла Вербицького4 березня минуло 202-та річниця з дня народження творця музики Державного Гімну – Михайла Вербицького. Урочистості розпочалися зі святої літургії  в церкві покрови Пресвятої Богородиці, де колись був парохом отець Михайло Вербицький. У каплиці-пантеоні, де він похований, відбулася поминальна молитва.

Вшанувати пам’ять та покласти квіти до могили видатного українця зібралося близько тисячі людей, а також представники влади зі Львівщини та Прикарпатського Воєводства.  

"Ми нація, яка здатна здолати будь-якого ворога. Ми нація, яка здатна самоорганізуватися і побудувати собі добре життя. Дуже добре, що серед українців є ті люди, які дарують нам наші символи: синьо-жовтий Прапор, Тризуб і наш Гімн "Ще не вмерла Україна". Отець Михайло подарував кожному українцю наш Національний Гімн, який тепер став нашим Державним Гімном. Давайте кожен з нас, кожен на своєму місці зробимо так, щоби увійти в історію як велика нація, як нація переможців, як нація, яка буде нести по всьому світу славу нашої держави", - наголосив голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка під час промови. 

Довідково:

Отець Михайло Вербицький – видатний композитор, громадський діяч, автор гімну України "Ще не вмерла Україна" – народився 4 березня 1815 року у селі Явірник-Руський, що на Надсянні, де його батько Михайло був священиком. 
У 1828 році при перемишльській катедрі владика Іван Снігурський заснував хор, а згодом і музичну школу, в яких співав і навчався Михайло.

Згодом Михайло Вербицький вступає до Львівської духовної семінарії. У другій половині сорокових років він пише музику повної Літургії для змішаного хору, яка і сьогодні звучить у багатьох церквах Західної України.

Складні життєві обставини відтягнули Вербицького від висвячення на священика і щойно 1850 року він отримує ієрейські свячення. Кілька років йому доводилося переїжджати з однієї сільської парафії на іншу, аж поки 1856 року він не осів у селі Млинах на Яворівщині, де прожив решту свого життя. Тут він був парохом у церкві Покрови Пресвятої Богородиці.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua