» Інформація » Звернення Президента до української громади Республіки Польща у зв’язку з 70-ми роковинами операції «Вісла»

Звернення Президента до української громади Республіки Польща у зв’язку з 70-ми роковинами операції «Вісла»

Автор: admin2 от 28-04-2017, 13:43
 (голосів: 1)

Звернення Президента до української громади Республіки Польща у зв’язку з 70-ми роковинами операції «Вісла»Дорога українська громадо!

Сьогодні з болем і смутком спільно з вами згадую одну з найбільш трагічних сторінок в історії українського народу — операцію «Вісла».

70 років тому комуністична влада здійснила депортацію на північ і захід Польщі понад 140 тисяч українців з Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини. Ця підступна операція відбувалася за підтримки злочинного сталінського режиму та військ НКВС, котрі з багнетами стояли на східному кордоні комуністичної Польщі, аби ніхто не міг уникнути виселення.

Тисячі українців втратили життя під час депортації, зазнавши страждань, жорстоких тортур у концентраційному таборі в Явожно. Часто без доказів будь-якої провини, а лише тому, що вони були вільними духом і вірними своєму національному корінню.

Комуністична репресивна машина вкотре показала своє нелюдське цинічне обличчя. Убивствами голодом, пострілами у потилицю, етапами в табори і етнічними чистками — такими методами будувалося «світле майбутнє» радянської тоталітарної системи, яку намагається відродити сучасна Росія, створюючи загрозу для України, Польщі та всього демократичного світу.

Упродовж останніх десятиліть українці і поляки досягай значного поступу у процесі взаємного примирення, встановлення історичної правди. Ми навчилися гідно вшановувати невинних жертв братовбивчих конфліктів, сценарії яких дуже часто нав’язували нам тоталітарні нацистський і комуністичний режими.

Сьогодні ми разом із нашими польськими друзями схиляємо голови перед світлою пам’яттю усіх жертв операції «Вісла».

Наш спільний обов’язок — зробити все, аби подібне зло більше ніколи не повторилося.

Нехай пам'ять про трагічні сторінки минулого та вшанування невинно скривджених ще більш єднає український і польський народи у дружбі і братерстві, додає стимулу до подальших рішучих дій задля зміцнення стратегічного партнерства між Україною та Республікою Польща в об’єднаній Європі.

Бажаю усім вам миру, добра і злагоди.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua