» Інформація » Виступ Президента під час урочистостей з нагоди 50-річчя створення Світового Конґресу Українців

Виступ Президента під час урочистостей з нагоди 50-річчя створення Світового Конґресу Українців

Автор: admin1 от 27-08-2017, 13:45
 (голосів: 0)

Виступ Президента під час урочистостей з нагоди 50-річчя створення Світового Конґресу УкраїнцівВаше святосте, Ваше блаженство, пресвяті отці! 
Шановний пане Президенте Світового Конґресу Українців!
Високодостойні учасники Річних загальних зборів СКУ!
Дорогі друзі!
Щиро вітаю у столиці України в ці дні всіх учасників Річних загальних зборів Світового Конґресу Українців! Дуже вдала дата. У дні святкування 26 річниці Незалежності нашої держави Київ, як батьківський дім, приймає дітей України з усього світу. Радий бути у вашому колі, наше дороге світове українство!
У дні нашого національного свята ми згадуємо усіх, хто віддав своє серце боротьбі за незалежність, хто зараз робить усе можливе і неможливе для зміцнення і захисту нашої держави. Ми згадуємо всіх, у які б далекі світи не пролягли їхні життєві шляхи. Адже на всіх дорогах дороговказом для патріотів України була українська зоря.
Знаю, що свято Незалежності – особливе свято для українських організацій у всьому світі. Адже саме мрія про українську державу надихала засновників Світового Конґресу Українців, які 50 років тому запропонували ідею єднання і консолідації зусиль усіх патріотичних сил на всіх континентах.
Це було надзвичайно мудре і дуже далекоглядне рішення. Невтомна і самовіддана робота тисяч і тисяч активістів українських організацій наближала свободу для українського народу.
Користуючись нагодою, я хочу особливо подякувати Конгресу за активне сприяння міжнародному визнанню Голодомору 1932-1933 років актом геноциду українського народу. За півстоліття своєї діяльності Світовий Конґрес Українців став сильним, консолідованим виразником прагнень України та її вірним захисником у світі.
Більшість з вас 24 серпня мали можливість бути разом з нами на Майдані Незалежності, на Хрещатику і бачити наш воєнний парад. Ідея цього параду цього року була дуже чітка і зрозуміла. Ми не просто продемонстрували сильну новонароджену українську армію, українських героїв. Добре навчених, добре одягнутих, добре озброєних і патріотичних. Ми це продемонстрували раніше. Але ідеєю цього параду було, щоб вперше в історії України Майданом Незалежності, Хрещатиком йшли наші союзники, партнери, які підтримують Україну зараз, у боротьбі з російською агресією.
Ніколи це не було так важливо і так символічно. Підрозділи збройних сил США, Великої Британії, європейських країн – членів НАТО, Молдови, Грузії пліч-опліч з українськими захисниками йшли Хрещатиком Майданом і Незалежності, символізуючи єдність України з усім світом.
Я хочу сьогодні наголосити, цю єдність було б значно складніше організувати якби не діяльність Світового Конґресу Українців, якби не діяльність кожного українця за кордоном, який куди б не приїжджав ставав пліч-опліч з Президентом, з Урядом, забезпечуючи дві речі – єдність світу і солідарність з Україною.
Вітаю Світовий Конґрес Українців, усіх його керівників і учасників з 50-річчям з дня створення цієї організації.
Пані та панове!
Закордонне українство – впливовий і визнаний учасник, суб’єкт світових соціокультурних процесів. На берегах Онтаріо і в бразильській сельві звучить співуча українська мова, серця людей у Європі завойовує українська пісня, завдяки зусиллям українських митців і закордонних українців самобутня і багата українська культура стала невід’ємною частиною культурного ландшафту багатьох країн світу.
Але, наголошую, події останніх років продемонстрували: українство, світове українство – це також політичний суб’єкт. Коли йдеться про захист міжнародного права, про європейський вибір, про захист державного суверенітету і права народів самим обирати свій шлях – голос закордонного українства вагомо лунає у багатьох країнах.
Я хочу відзначити у цьому контексті активну послідовну роботу Світового Конґресу Українців з метою забезпечення максимальної підтримки України у її боротьбі проти російської агресії.
Від імені Української держави, від імені українського народу хочу подякувати за всі зусилля задля захисту незалежності та підтримки європейських прагнень нашого народу. Я знаю, що Президент Світового Конґресу Українців Євген Чолій невтомно, разом з українськими дипломатами, боровся за безвіз, за Угоду про асоціацію. Навіть коли деякі політики всередині країни втратили віру у те, що у нас буде безвіз, що Угода про асоціацію, з вимогою підписати яку українці вийшли на Революцію Гідності, теж може бути не ратифікована через дії Росії, в тому числі і через організований у Нідерландах референдум. Я дуже дякую, що у високих кабінетах і в діалогах з громадськістю ми твердо відчували підтримку світового українства.
Впевнений, що і в подальшому ми можемо розрахувати на таку саму ефективну координацію і взаємодію з боку СКУ щодо зусиль нашої держави із захисту суверенітету, територіальної цілісності, незалежності, реалізації наших амбіційних європейських і євроатлантичних цілей. 
Бо окремі політики всередині України і за її межами також не вірять, що ми отримаємо і перспективу членства в Європейському Союзі, і перспективу членства в НАТО. Ми подолаємо ці бар’єри. Ми змінимо країну. Україна буде відповідати тим критеріям, які необхідні для того, щоб подавати заявку на членство. І ми продовжимо наш європейський та євроатлантичний шлях.
Дорогі друзі!
Україна стала на шлях докорінних перетворень. Наступ на корупцію, реформа правосуддя, макроекономічна стабілізація і зростання економіки – першочергові пріоритети задля гарантування гідного життя українських громадян. Ми послідовно працюємо над їх реалізацією, хоч зараз Росія робить все можливе, аби заблокувати наш рух. Але ми витримали всі удари ворога і втрималися на ногах. У нас є підстави впевнено дивитися у майбутнє.
А найголовніше – ми нарешті позбуваємося того, що Євген Маланюк називав «прокляттям завжди апріорної і тотальної капітуляції, капітуляцією ще перед боєм». Нарешті Україна продемонструвала свої здатності, здатності перемагати.
Ми тепер знаємо собі ціну, у нас пишеться яскрава історія перемог і успіхів. Україні є що продемонструвати, у світового українства є досвід і можливості донесення правди про Україну до урядів і народів світу. Ми дуже на вас розраховуємо. Спільно ми здобудемо перемогу і на інформаційному фронті боротьби з російською агресією. Бо інформаційна війна є ключовим елементом російської гібридної війни.
Ми переможемо і тут переможемо, бо правда з нами і Бог з Україною зараз. Тому перемога є невідворотною. 
У нас є широке поле для активізації співпраці і просто людських контактів закордонних українців з історичною Батьківщиною. Для цього у червні цього року була схвалена Концепція Державної програми співпраці із закордонними українцями на 2017–2020 роки. Закликаю вас активніше долучатися до наповнення і реалізації цієї Програми. Адже вона є Дорожньою картою, за якою ближчими роками ми працюватимемо разом. То наша спільна робота, спільні задачі і спільні прагнення.
Хочу ще раз підкреслити – ви є надійна і потужна сила, яка далеко за межами України відстоює політичні, економічні та культурні інтереси нашої держави. Ми єдині у бажанні добра для нашого народу і готові спільно працювати для нашої високої мети.
Бажаю усім учасникам цього ювілейного зібрання, усій світовій українській громаді світлої мудрості, добра, виваженості, цікавих ініціатив, вагомих результатів, а головне, щоб в серці кожного з нас обов’язково залишалася Україна. Бо кращої держави не існує.
Разом ми переможемо!
Слава Україні!

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua