» Інформація » Львівщина вшанувала світлу пам'ять Йосипа Сліпого

Львівщина вшанувала світлу пам'ять Йосипа Сліпого

Автор: admin1 от 8-09-2017, 08:02
 (голосів: 0)

Львівщина вшанувала світлу пам'ять Йосипа Сліпого7 вересня, у день 33-ї річниці відходу у вічність ісповідника віри, Патріарха Київського, Галицького і всієї Русі-України Йосипа Сліпого в Архикатедральному Соборі Святого Юра відбулись заходи, присвячені 125-річчю від дня народження та 25-річчю перепоховання Патріарха.
Відтак, у крипті Собору Святого Юра відправили панахиду, яку очолив Блаженніший Святослав Шевчук за участю Синоду єпископів УГКЦ.
Опісля, камерний оркестр Заслуженої капели України «Трембіта» під диригування Миколи Кулика виконав мистецьку програму «Я вибираю віру…», у межах якої звучали і два музичні твори Мирослава Волинського: «Заповіт» на тексти Патріарха Йосипа Сліпого та «Не покидав Тебе я, Україно» на слова Галини Архитко.
Львівщина вшанувала світлу пам'ять Йосипа СліпогоВшанували світлу пам'ять Йосипа Сліпого Блаженніший Святослав Шевчук, Високопреосвященніший Владика Ігор, Синод єпископів УГКЦ, голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, Генеральний консул Республіки Польща у Львові Рафал Вольський, в.о. директора департаменту з питань культури, національностей та релігій Мирослава Туркало та громадськість.
Олег Синютка зачитав присутнім звернення Президента України Петра Порошенка з нагоди Року Патріарха Йосипа Сліпого.
"Вчитуючись у життєпис, свідчення очевидців, Заповіт – стаєш свідком великої духовної сили та безмежної віри Людини, яка метою свого життя обрала служіння Богу та Україні. Безперервна праця над єднанням українців у світі, боротьба за Патріархат української церкви як ознаку самодостатності нації та крок до нашої незалежності. Заповідав усім нам: "… моліться, працюйте і боріться за збереження християнської душі кожної людини українського роду і за весь Український нарід і просіть Всемогутнього Бога, щоб Він допоміг нам завершити нашу тугу за єдністю і наші змагання за церковне об’єднання у постанні Патріярхату Української Церкви!...". Сьогодні, як ніколи, важливо нам утвердити цю єдність – в обороні наших кордонів, в християнській єдності, в розбудові могутньої європейської держави України", - зазначено у зверненні Президента.
Нагадаємо, що Львівська облдержадміністрація проголосила 2017-й рік з нагоди 125-річчя з дня народження Верховного Архиєпископа Української Греко-католицької Церкви, багаторічного політичного в'язня радянських концтаборів — роком Йосипа Сліпого.

Довідково:

Йосип Сліпий народився 17 лютого 1892 року в селі Заздрість (нині Тернопільська обл.). 30 вересня 1917 року митрополит Андрей Шептицький рукоположив Сліпого у священичий сан, 22 грудня 1939, за згодою Папи Пія XII, висвятив таємно на єпископа. З листопада 1944 року єпископ Йосип Сліпий став митрополитом Галицьким, Главою УГКЦ.
Після 18-річних поневірянь по тюрмах, свою діяльність у Римі архиєпископ Йосип Сліпий зосередив над всебічним розвитком життя УГКЦ у світі. Головною метою Йосипа Сліпого в діаспорі було об’єднання всіх українських греко-католицьких структур під керівництвом Синоду і Глави Церкви.
Останні роки життя Патріарх провів у середовищі Католицького Університету в Римі. 7 вересня 1984 року Йосип Сліпий помер.
27 серпня 1992 року тіло Патріарха Йосипа Сліпого було перенесене з Рима до Львова та перепоховане у крипті Собору Святого Юра.
У Львові 1997 року в будинку Богословської академії (нині УКУ) відкрито музей Йосипа Сліпого (експозиція якого включає його особисті речі), на фасаді кам'яниці на вул. Коперника встановлено пам'ятну таблицю з його барельєфом.

 

Львівщина вшанувала світлу пам'ять Йосипа Сліпого
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua