» Інформація » Причини та профілактика дорожньо-транспортних пригод

Причини та профілактика дорожньо-транспортних пригод

Автор: admin1 от 24-07-2018, 11:11
 (голосів: 0)

Причини та профілактика дорожньо-транспортних пригодНайбільш частими причинами ДТП з вини водіїв є перевищення швидкості, недотримання дистанції, недотримання черговості проїзду, неуважність і нетверезий стан. З вини пішоходів відповідно перехід у невстановленому місці, ходьба уздовж проїжджої частини, перехід перед близько йдуть транспортним засобом, нетверезий стан.
При аналізі події, на перший погляд, іноді здається, що технічна несправність не є причиною аварії. Найчастіше головну причину відносять за рахунок порушення правил руху. Наприклад, наїзд на пішохода зазвичай пояснюють перевищену швидкістю або пізнім застосуванням гальм. Але ж якщо б тиск у пневматичному приводі гальм було б великим, а гальма відрегульовані більш ретельно, то подія була б попереджено. Тому більш глибокий аналіз причин пригод дозволяє стверджувати, що фактична кількість ДТП, викликаних технічними несправностями, більш значно.
По даній класифікації фактори, що сприяють виникненню пригод, розділені на три великі групи: чоловік (водії, велосипедисти, візники, пішоходи, пасажири); транспортні засоби; дорога, вулиця.
Причини дорожньо-транспортних пригод
1) недотримання правил дорожнього руху учасниками цього руху;
2) застосування водіями таких прийомів керування транспортними засобами, які викликають їх замети, перекидання або втрату керування під час руху і створюють можливість поломок і псування механізмів, що призводять до аварійних ситуацій;
3) зниження працездатності водіїв внаслідок перевтоми, хвороби або під впливом факторів, що викликають зміну самопочуття і сприйняття обстановки руху;
4) незадовільний технічний стан транспортних засобів;
5) неправильне розміщення та кріплення вантажу, що приводить до втрати управління, стійкості, зміни режиму роботи механізмів, відмови в роботі;
6) незадовільний влаштування та утримання елементів дороги і дорожньої обстановки;
7) незадовільна організація дорожнього руху,
При аналізі події найбільш просто віднести його причину до людини, яка, як вважають, зобов\'язаний миттєво реагувати на зміну інших елементів комплексу та відповідним чином компенсувати їх вплив, домагаючись встановлення необхідного режиму руху. Однак така впевненість обгрунтована не в повній мірі. Багато ДТП, не пов\'язані з поведінкою і станом водіїв, відбуваються через недосвідченість, недобросовісності або недбалості певних посадових осіб, наприклад, події через дефекти транспортних засобів, поганого освітлення вулиць, стан проїзної частини, неправильної розмітки вулиць, невірної установки дорожніх знаків , невірного режиму дії світлофорів і т. п.
На відміну від систем автоматичного регулювання людина не має запрограмованої системи відповідей на всі випадки склалася дорожньо-транспортної ситуації. Розглядаючи можливі варіанти вирішення виниклої задачі в обмежений період, він може допускати помилки, кількість яких збільшується при втомі. При обліку цієї обставини за такими рядками статистики причин ДТП, як перевищення швидкості, неправильний обгін, неправильний поворот, недостатня видимість вночі, навіть наїзд на велосипедиста або пішохода на дорозі, у багатьох випадках виявилося б, що для основної частини водіїв причинами пригод стали важкі умови руху, зумовлені особливостями дороги. Було достатньо самого незначного ослаблення уваги водія, щоб виникла небезпека дорожньо-транспортної пригоди.
Профілактика ДТП
- регулювання руху транспорту й пішоходів;
- виявлення й припинення порушень Правил дорожнього руху;
- контроль за змістом дорожньої мережі;
- нагляд за технічним станом транспорту;
- реєстрація та облік автомототранспортных засобів;
- облік і аналіз ДТП і причин і умов їхнього виникнення, а також вживання заходів до їхнього усунення;
- застосування до порушників установлених законом заходів впливу;
- організація й проведення агітаційно-пропагандистської роботи.
Специфічною формою виховно-профілактичного впливу на учасників дорожнього руху (водіїв, пасажирів, пішоходів) є огляди по безпеці дорожнього руху, операції, рейди, тематичні конкурси й кінофестивалі.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua