» Інформація » 12 листопада - Всесвітній день боротьби з пневмонією

12 листопада - Всесвітній день боротьби з пневмонією

Автор: admin1 от 12-11-2018, 14:22
 (голосів: 0)

12 листопада - Всесвітній день боротьби з пневмонієюВсесвітній день боротьби з пневмонією відзначається щорічно 12 листопада.

Ініціатором його запровадження виступила Глобальна коаліція проти дитячої пневмонії. Мета цього дня - активізація боротьби з пневмонією за допомогою комплексу заходів щодо профілактики та лікування цього захворювання. 
Пневмонія, або запалення легенів — це гостре захворювання інфекційної природи, що вражає легеневу тканину.

За даними, наведеними експертом департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з пульмонології Надією Рудницькою, показник захворюваності на пневмонії у 2017 році на Львівщині становив 4,4 на 1000 дорослого населення. Всього протягом минулого року було проліковано 7981 хворий, що є меншим показником, порівняно з 2016 роком (9026 хворих).

За даними експерта департаменту охорони здоров’я з дитячої пульмонології Ольги Лиги, у 2017 році в області на пневмонії захворіли 2384 дітей, показник захворюваності становив 5,84 на 1000 дитячого населення (це більше, ніж у 2016 році - 2149 дітей, показник захворюваності 5,21 на 1000 дитячого населення). Захворюваність підлітків минулого року становила 343 особи при показнику 4,55 на 1000 дитячого населення, що також більше, ніж 2016 року (309 осіб та показник захворюваності 4,28 на 1000 дитячого населення).


Довідково:


Симптоми пневмонії у дорослих:

Основним симптомом розвитку запалення легенів є кашель, зазвичай він спочатку сухий, нав’язливий і постійний, але в деяких випадках кашель на початку захворювання може бути не сильним. Згодом, внаслідок поширення запалення, кашель стає вологим з невеликим виділенням слизисто-гнійного мокротиння.

Температура тіла може бути дуже високою до 39-40С, а може залишатися субфебрильною 37,1-37,5С. Тому навіть при невисокій температурі тіла, кашлі, слабкості й інших ознаках нездужання, слід обов’язково звернутися до лікаря. Якщо у хворого дуже висока температура, то однією з ознак наявності запалення легень є неефективність жарознижувальних препаратів.

З’являються болі в грудях, особливо важко хворому зробити глибокий вдих. Біль при вдиху і напад кашлю після вдиху також є ознаками запалення. Крім простудних симптомів, у хворого спостерігається задишка та блідість шкірних покривів. Загальна слабкість, підвищене потовиділення, озноб, зниження апетиту також характерні для інтоксикації і початку запального процесу в легенях.

Якщо подібні симптоми з’являються або в розпал застуди, або через кілька днів після поліпшення, це можуть бути перші ознаки пневмонії. Хворому слід негайно звернутися до лікаря, щоб пройти повне обстеження.

Особливу небезпеку пневмонія становить для дітей. ЮНІСЕФ та ВООЗ визначають це захворювання першочерговою причиною смертності дітей віком до 5 років. Ефективним методом проти пневмококової інфекції у дітей є імунізація.

Основні ознаки пневмонії у дітей:

Симптоми пневмонії у дітей мають деякі особливості.

Температура тіла вище 38 С тривалістю понад три дні, яку неможливо знизити жарознижувальними засобами. Також може бути і невисока температура до 37,5, особливо у маленьких дітей. При цьому виявляються всі ознаки інтоксикації – відсутність апетиту, підвищена пітливість, слабкість.

Спостерігається прискорене поверхневе дихання: у малюків до 2-місячного віку – 60 вдихів в хвилину, до 1 року – 50 вдихів, після року – 40 вдихів в хв. Найчастіше дитина мимоволі намагається лягати на один бік.

Характер кашлю. Через першіння в горлі спочатку може з’являтися тільки покашлювання, потім кашель стає сухим та болісним, який посилюється при плачі, годуванні дитини.

Поведінка дитини. Діти з пневмонією стають примхливими, плаксивими, млявими, у них порушується сон, іноді можуть зовсім відмовлятися від їжі, а також з’явитися діарея і блювота, у немовлят – зригування і відмова від грудей.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua