» Інформація » Інформує інспекція праці. Форма та зміст штатного розпису

Інформує інспекція праці. Форма та зміст штатного розпису

Автор: admin2 от 17-01-2014, 10:10
 (голосів: 0)

Інформує інспекція праці. Форма та зміст штатного розписуВідповідно до статті 64 Господарського кодексу України підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

Як зазначено у роз`яснення Міністерства праці та соціальної політики України штатний розпис - це документ, що встановлює для даного підприємства, установи, організації структуру, штати і посадові оклади працівників. Штатний розпис містить назви посад чи професії (відповідно до найменування професій і посад, зазначених у Класифікаторі професій), чисельність персоналу та оклади за кожною професією чи посадою виходячи з вимог Генеральної та галузевих угод відповідно до характеристик робіт, зазначених в тарифно-кваліфікаційних довідниках робіт і професій працівників враховуючи те, що відповідно до ст.3 Закону України «Про оплату праці» та ч.1 ст.95 КЗпП України законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати застосовується лише за просту, некваліфіковану працю.

Прийняття, затвердження керівником підприємства штатного розпису проводиться шляхом видання спеціального локального нормативного акта (наказу), що визначатиме кількість працівників кожної професії чи посади з розподілом штатних одиниць за структурними підрозділами підприємства.

Наказ, яким буде затверджено штатний розпис, оформлюється з дотриманням усіх вимог до організаційно-розпорядчої документації відповідно до Національного стандарту України "Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів ДСТУ 4163-2003", затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 7 квітня 2003 року N 55 (надалі – Наказ), що поширюється на організаційно-розпорядчі документи (постанови, розпорядження, накази, положення, рішення, протоколи, акти, листи тощо), які створюються в результаті діяльності підприємств, установ, організацій та їх об'єднань усіх форм власності.

Відповідні документи також повинні мати всі необхідні реквізити, зокрема: найменування організації, назву виду документа, дату, реєстраційний індекс документа, заголовок до тексту документа, текст документа, підпис тощо (пункт 4.4 Наказу).

Також слід зауважити, що питання, пов'язані з обліком штатних працівників, регулюються наказом Держкомстату від 28.09.2005 N 286, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 30.11.2005 за N 1442/11722 "Про затвердження Інструкції зі статистики кількості працівників", дія якого поширюється на всіх юридичних осіб, їх філії, представництва та інші відокремлені підрозділи, а також на фізичних осіб - підприємців, що використовують найману працю.

Отже, з урахуванням необхідності врегулювання та забезпечення прав працівників на працю, захист від незаконного звільнення та оплату праці затвердження штатного розпису на підприємстві є обов'язковим, і відсутність останнього слід вважати порушенням вимог законодавства про працю, за яке роботодавець може нести адміністративну відповідальність відповідно до частини 1 статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (накладення штрафу в межах від 510 до 1700 грн.).

 

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua