» Інформація » Про перерахунок пенсій деяким категоріям громадян

Про перерахунок пенсій деяким категоріям громадян

Автор: admin2 от 10-07-2019, 16:29
 (голосів: 0)

Про перерахунок пенсій деяким категоріям громадянДрогобицький відділ обслуговування громадян (сервісний центр) повідомляє, що з 1 липня перераховано пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни, чорнобильцям та пенсіонерам зі стажем роботи 30 – 35 років.

Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 26 червня 2019 року №543 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”. Цією постановою внесено зміни до: 

- постанови Кабінету Міністрів України від 28.07.2010 року №656 “Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій” щодо збільшення мінімальної пенсійної виплати особам з інвалідністю внаслідок війни;

- постанови Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 року №124 “Питання проведення індексації пенсій у 2019 році” стосовно підвищення пенсій для осіб, які мають великий стаж роботи, але протягом всієї трудової діяльності отримували невисокі зарплати;

- абзацу першого пункту 9.1 Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 року №1210 “Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Отже, зміни, внесені до постанови КМУ №656, стосуються розмірів державної адресної допомоги інвалідів війни. З 1 липня 2019 року пенсійна виплата в осіб з інвалідністю внаслідок війни не може бути меншою за :

  1. у осіб з I групою інвалідності та осіб II і III групи інвалідності, учасників бойових дій Другої світової війни, які досягли віку 85 років – 650% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (замість 285%, які були встановлені до 1 липня), що становить 10166 грн.;

  2. у осіб з II групою інвалідності – 525% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (замість 255%, які були встановлені до 1 липня), що становить 8211 грн.;

  3. у осіб з III групою інвалідності – 360% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (замість 225%, які були встановлені до 1 липня), що становить 5630,40 грн.

Мінімальний розмір пенсійних виплат для учасників бойових дій, як і раніше, складатиме 165% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб та з 1 липня 2019 року становитиме 2580,60 грн. (до 1 липня – 2470,05 грн.)

Також вище зазначеною постановою №543 передбачено, що особам, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, та мають страховий стаж, передбачений абзацом першим частини першої статті 28 цього Закону (чоловіки – 35 років, жінки – 30 років), розмір пенсії в яких станом на 1 липня 2019 року з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсії (крім пенсії за особливі заслуги перед Україною) не досягає 2000 грн., встановлюється доплата у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру. Перерахунку підлягають всі пенсійні виплати, призначені згідно Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”: за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника, незалежно від факту роботи одержувача пенсії.

Ще одній категорії осіб, а саме: військовозобов’язаним, призваним на військові збори, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження військової служби (військових зборів) і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, буде проведено перерахунок пенсії з 1 липня. Таким особам пенсія по інвалідності обчислюється з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, за визначеною Кабінетом Міністрів формулою. З 1 січня 2018 року такі перерахунки були проведені лише особам, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та інших ядерних випробувань під час проходження строкової військової служби. Суми, на які зростуть пенсійні виплати, у кожної особи будуть індивідуальні, оскільки залежать від складових пенсійної виплати.

Таким чином, постановою №543 розширено коло осіб, що мають право на призначення пенсії в розмірі, обчисленому відповідно до пункту 9.1 Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 року №1210.

Перерахунки пенсій не потребують додаткового звернення пенсіонерів до органів Пенсійного фонду України .

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua