» Інформація » Земельну реформу обговорили під час круглого столу

Земельну реформу обговорили під час круглого столу

Автор: admin2 от 12-11-2019, 17:15
 (голосів: 0)

Земельну реформу обговорили під час круглого столуСьогодні відбувся круглий стіл на тему: «Земельна реформа, нові виклики для Львова та України» за участі представника департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації Тетяни Борушок.

У заході взяли участь також керівники об’єднаних територіальних громад Львівщини, представники Львівської міської ради,  асоціації фермерів та приватних землевласників Львівської області,  громадських організацій.

Головні теми круглого столу стосувались земельної реформи та запровадження повноцінного ринку (обігу) землі, агломерації м.Львів, а також впливу децентралізації на розвиток громад.

У дискусії обговорювалися позитивні та негативні сторони відкриття ринку (обігу) землі, питання оренди земель приватної власності,  а також земель державної форми власності, шляхи об’єднання Львова з навколишніми населеними пунктами, а також практичні засади, ризики та можливості розвитку від  децентралізації.

 Відтак, Тетяною Борушок озвучено ряд напрацьованих пропозицій відносно законопроекту  щодо обігу земель сільськогосподарського призначення  в частині основних учасників ринку землі, набуття у власність та відчуження земель, а також обмежень наявної кількості землі в «одних руках».

Наголошуємо, що пропозиції напрацьовані спільно з Асамблеєю Аграрних палат України, Львівською аграрною дорадчою службою, Асоціацією фермерів та приватних землевласників Львівщини, ДУ «Інститут регіональних досліджень ім. М.І.Долішнього НАН України», Національною асоціацією сільськогосподарських дорадчих служб України «Дорада».

«Скасування мораторію є неминучим та невідкладним, позаяк Європейський суд з прав людини 22 травня 2018 року ухвалив рішення за зверненням двох громадян України, яким визнав мораторій таким, що порушує їх права, передбачені статтею 1 Протоколу № 1 до Конвенції про захист прав людини та фундаментальних свобод. Тому, пошук консенсусу щодо змісту та процедури реалізації механізму прозорого обігу земель сільськогосподарського призначення обумовлює необхідність врахування реальних проблем в цій сфері при удосконаленні сучасного законодавства України. Насправді, прозорий обіг земель  дозволить вирішити низку важливих проблем сьогодення: створення робочих місць у сільській місцевості, підвищення інвестиційної привабливості сільського господарства, встановлення об'єктивної ринкової вартості земельних ділянок сільськогосподарського призначення, а найголовніше — реалізація права приватної власності усіма суб'єктами земельних відносин», - зазначила Тетяна Борушок.

Додатково:

Заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення було запроваджено в Україні ще в 2001 році з метою, зокрема, забезпечення нормативного врегулювання земельних відносин та створення інфраструктури ринку землі. З того часу парламент його регулярно продовжував. У грудні 2018 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2020 року. Президент Володимир Зеленський заявив про проведення в Україні земельної реформи до кінця поточного року, а наступного – створення ринку землі.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua