» Інформація » Як вберегтися від спеки: поради експерта

Як вберегтися від спеки: поради експерта

Автор: admin2 от 10-07-2020, 09:23
 (голосів: 0)

Як вберегтися від спеки: поради експертаВлітку сонячне проміння дуже активне та небезпечне. Тому з настанням спеки особливо обережними мають бути літні люди та особи, які страждають від серцево-судинних захворювань, а також маленькі діти, оскільки механізми терморегуляції у них недосконалі.

Спека може призвести до теплового та сонячного ударів. Тепловий удар – це загальне перегрівання організму через розлад терморегуляції під впливом надлишку тепла. Сонячний удар – різновид теплового удару з ураженням центральної нервової системи внаслідок інтенсивної та тривалої дії прямих сонячних променів на голову.

Ознаками теплового удару є сонливість, розлади мовлення та ходи, почервоніння обличчя, важке дихання.

При сонячному ударі з’являється в’ялість, головний біль та запаморочення, розлади зору, шум у вухах, нудота, блювота, почервоніння обличчя, висока температура тіла (+38-39 градусів), значне прискорення пульсу та дихання.

«Людину, що отримала тепловий чи сонячний удар, потрібно швидко перенести в прохолодне місце, покласти на спину та зняти одяг. Змочити холодною водою чоло, а також підключичні, підколінні, пахвові ділянки, де зосереджені кровоносні судини, та дати випити рідини. При важких випадках негайно звернутися по медичну допомогу. Хочу наголосити, що у маленьких дітей симптоми сонячного удару можуть нагадувати ознаки початку застуди. Дитина стає млявою або, навпаки, неспокійною, може піднятися температура тіла. Тому необхідно вчасно вжити заходів, аби дитина не втратила свідомість», - зазначила експерт департаменту охорони здоров’я з терапії та сімейної медицини Ірина Федак.

Як наголосила експерт, щоб застерегти себе від небезпечного впливу сонячного проміння, потрібно дотримуватись певних правил:

- Уникайте прямих сонячних променів, намагайтеся перебувати лише у затінених місцях.

- Обмежте час перебування на вулиці, з 11 до 16 години краще не виходьте з дому, особливо це стосується літніх людей.

- При можливості беріть з собою головний убір або парасолю.

- Носіть світлий просторий одяг із натуральних тканин.

- Обмежте фізичні навантаження та не перевтомлюйтесь.

- Пийте достатньо рідини та вживайте легку їжу.

- Частіше приймайте прохолодний душ та вмивайтесь прохолодною водою.

- Відмовтесь від вживання алкоголю та сигарет.

- Не ставте занадто низьку температуру, якщо користуєтесь кондиціонером, адже різкий контраст температур сприятиме застуді.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua