» Інформація » Друге життя унікальній дзвіниці у Дрогобичі: майстри реставрують пошкоджені підвалини

Друге життя унікальній дзвіниці у Дрогобичі: майстри реставрують пошкоджені підвалини

Автор: admin2 от 9-11-2020, 08:10
 (голосів: 0)

Друге життя унікальній дзвіниці у Дрогобичі: майстри реставрують пошкоджені підвалиниЧетвертий місяць поспіль триває реконструкція дзвіниці храму Воздвиження Чесного Хреста у Дрогобичі. Церква -  унікальна і одна з найстаріших пам’яток архітектури національного значення, якій понад 350 років.

Дзвіницю побудували приблизно у 1661 році. Впродовж останніх років вона перебувала в аварійному стані, внаслідок чого споруда похилилася.На необхідності реконструкції архітектори та представники влади сфокусували увагу ще торік. Тоді ж на замовлення департаменту архітектури Львівської ОДА виготовили проектно-кошторисну документацію, визначили підрядника і розпочали роботи. Пам’ятку відновлюють за кошти обласного бюджету в межах програми збереження культурної спадщини Львівщини.

“Підрядна організація “В.Ф.Ф”, яка виграла тендер, зобов’язалась здійснити реставрацію вартістю 2 мільйони 251 тисяча гривень. Відтак на підготовчі роботи торік витратили 458 тисяч гривень. Також за ці гроші придбали будівельні матеріали для реставрації, встановили риштування, розпочали маркування найбільш аварійних ділянок дзвіниці”, - розповів заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко.

За його словами, цьогоріч на реставрацію об’єкту скерували один мільйон гривень і власне у червні майстри продовжили роботи.

“Дерев’яні споруди потребують дуже ретельної реставрації. Дзвіниця побудована з дерева без жодного цвяха. Станом на сьогодні тут підсилили фундамент, зараз відновлюють пошкоджені підвалини. Це дуже копітка робота, бо важливо зберегти усі конструктивні елементи дзвіниці у такому вигляді, як вони є. У подальшому замінять пошкоджені дерев’яні елементи каркасу, влаштують елементи опорядження. Завершити відновлення  дзвіниці плануємо наступного року, - додав Юрій Бучко.

Окрім дзвіниці, реконструкції потребує і сама церква Воздвиження Чесного Хреста. Як розповіла музеєзнавиця Алла Гладун, ця ошатна пам’ятка є взірцем теслярської майстерності та по-справжньому туристичним магнітом Дрогобиччини, бо тут збереглись розкішні ікони та розписи, які в інших галицьких церквах не повторюються.

“Цінність цього храму, зокрема, і в оздобленні інтер’єру. Святилище є повністю розписаним, іконостас та неймовірної краси образи на стінах витримані в єдиному колористичному стилі, витворюють дивовижну величну атмосферу храму. Вікон у церкві мало, тому вони дають небагато світла і насичені, глибокі барви живопису пом'якшує напівтемрява. Раніше тут був другий поверх (емпора), який служив ще однією церквою. У давні часи на одному престолі можна було відправляти лише одну службу Божу. Тому виникала потреба мати ще один приділ на верхньому ярусі. У Воздвиженському храмі він мав назву - Предтеченський, на честь Івана Хрестителя. Його демонтували в радянський час і церква втратила цілісність. Тому пам‘ятку необхідно повністю реставрувати. Впевнена, після відновлення вона вражатиме не менше, ніж церква святого Юра, що є об’єктом Світової спадщини “ЮНЕСКО””, - зазначила Алла Гладун. 

Частину ікон та розписів, які збереглись у храмі виконали місцеві парохи Василь Глібкевич та Петро Метельський.

“Це були високоосвічені, шляхетні парохи, які одночасно займались малярством. Мистецька цінність цієї церкви у професійному підході і до її побудови, і до оздоблення. Навіть на фасаді зберігся надпис: “У цій церкві, як на небесах стояти”. Вона має магічну ауру, центральна частина є відкритою, а сама святиня дуже висока. Церква оздоблена стильно, із смаком”, -  підкреслює директорка музею “Дрогобиччина” Алла Гладун .

На сьогодні для відновлення храму та іконостасу виготовили проектно-кошторисну документацію.

На Дрогобиччині, окрім дзвіниці храму Воздвиження Чесного Хреста,  планується продовження реставрації ще однієї унікальної святині, що розташована поруч - церкви святого Юра.  

Зазначимо, Львівщина славиться понад 8500 пам’ятками культурного значення. На порятунок і реставрацію старовинної архітектури на цей рік з обласного бюджету виділили 22 мільйони 200 тисяч гривень. За ці кошти реставрують та рятують 16 об'єктів культурної спадщини.  

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua