» Інформація » На Львівщині триває проєкт «Небесна Сотня. Жива пам’ять»

На Львівщині триває проєкт «Небесна Сотня. Жива пам’ять»

Автор: admin2 от 17-02-2021, 10:01
 (голосів: 0)

На Львівщині триває проєкт «Небесна Сотня. Жива пам’ять»У межах проєкту «Небесна Сотня. Жива пам’ять», ініціатором та організатором якого є департамент з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації, Музей визвольної боротьби України презентував у Львівському фаховому коледжі декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша виставку «Історії життя Героїв Небесної Сотні Львівщини».

Ця виставка не має аналогів в Україні, адже до її створення доклалися не родини Героїв, загиблих під час Революції Гідності. Батьки, дружини, діти Героїв Небесної Сотні приносили в музей світлини, ділилися спогадами, розповідали  історії з життя.

Автор та куратор виставки, старший науковий співробітник Львівського історичного музею Світлана Кочергіна провела екскурсію. Студенти і викладачі Львівського фахового коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша почули проникливі та живі історії про Героїв Небесної Сотні, які народилися, проживали чи навчалися на Львівщині.

«Ось вони ще діти, зовсім маленькі, на руках у мами, в першому класі, на випускному… Ось їх родинні свята, весілля, Святвечір і Великдень… Тут - такі радісні, усміхнені, замріяні… А тут – на Майдані – зосереджені, серйозні, націлені на те, що мають вистояти… А тут – на Інститутській…» – розповідає музейниця студентам, які з цікавістю вдивляються в обличчя Героїв на чорно-білих і кольорових світлинах.

«Їх життя і їх смерть – це справді героїчний чин. Вони – вже зрілі чоловіки і ще зовсім юні хлопці – не вагалися... Вони говорили своїм матерям і дружинам: «Хто, як не ми?» та їхали на Майдан. І йшли вперед, під кулями снайперів, озброєні дерев’яними щитами… За краще життя для своїх дітей, за нас, за Україну. Найкраща шана для них сьогодні – це наша пам’ять. Жива. Вона в тому, що учні та студенти, молоді люди, знають їх імена, впізнають їх на фотографіях…», -  зазначила директор департаменту з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Гаврилюк.

За її словами, презентація виставки «Історії життя Героїв Небесної Сотні Львівщини»  Музею визвольної боротьби України в мистецьких коледжах Львова – гарний приклад співпраці музейних та освітніх установ. Такі проекти, координовані нашим департаментом, будуть організовуватися й надалі.

 

Довідково.

Виставка складається із 24-ох стендів-життєписів, виготовлених в  Музеї визвольної боротьби України, що є відділом Львівського історичного музею, у співпраці з родинами загиблих учасників Революції Гідності. Куратором й автором виставки є старший науковий співробітник музею Світлана Кочергіна.

Окрім Музею визвольної боротьби, виставка експонувалася в Городку, Комарно, Миколаєві, Трускавці на День Незалежності), Шепетівці, Дрогобичі, Нагуєвичах (музей Франка і школа-інтернат), в Українському католицькому університеті та в усіх загальноосвітніх школах, де навчалися Герої Небесної Сотні Львівщини.

Також упродовж поточного року на честь день народження того чи іншого Героя Небесної Сотні Львівщини департамент з питань культури, національностей та релігій встановлював присвячений йому стенд виставки «Історії життя Героїв Небесної Сотні Львівщини» у вестибюлі облдержадміністрації.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua