» Інформація » Україна вшановує пам’ять Героїв Крут

Україна вшановує пам’ять Героїв Крут

Автор: admin1 от 29-01-2015, 09:09
 (голосів: 0)

Україна вшановує пам’ять Героїв КрутСьогодні, 29 січня, Україна вшановує пам’ять Героїв Крут. Бій під Крутами відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам’ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Він тривав 5 годин. Між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва у складі близько чотирьох сотень вояків.
Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Уже в березні 1918 року, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання. Після цього про подвиг молоді під Крутами було забуто на більш як на 70 років. Лише 2006 року на місці бою під Крутами встановлено пам’ятник, а офіційно День пам’яті героїв Крут почали відзначати після того, як 29 січня 2007 року Президент України підписав Указ «Про вшанування пам’яті героїв Крут».
Україна вшановує пам’ять Героїв Крут29 січня у Львові відбудуться заходи із вшанування 97-ї річниці подвигу Героїв Крут.
Зокрема, о 13.00 годині відбудеться покладання кошика квітів до могили учасника бою під Крутами Ігоря Лоського на Личаківському кладовищі.
Опісля буде проведена поминальна молитва за полеглих у бою під Крутами та урочисте проходження ліцеїстів Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут.
Також о 15.00 год у Львівському державному ліцеї із посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут відбудеться Вечір-реквієм.
Окрім того, заходи із вшанування пам’яті Героїв Крут відбудуться у Національному музеї жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонського».
У програмі:
Лекція наукової співробітниці Центру досліджень визвольного руху Олесі Ісаюк «Крути: недоусвідомлена перемога»;
Екранна кінологія про Крути (підбірка відеосюжетів та документальних фільмів);
Виступи, спільна молитва.
Початок заходів о 17.00 год. за адресою вул. Степана Бандери, 1.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua