» Дрогобицька ДПІ ГУ ДПС » Про ЄСВ у 2017 році - на “гарячій лінії” ОДПІ

Про ЄСВ у 2017 році - на “гарячій лінії” ОДПІ

Автор: admin2 от 20-01-2017, 13:56
 (голосів: 0)

Про ЄСВ у 2017 році - на “гарячій лінії” ОДПІ У Дрогобицькій ОДПІ 18.01.2017 року проведено сеанс телефонного зв’язку “гаряча лінія” з питань застосування податкового законодавства із завідувачем сектору адміністрування єдиного внеску управління податків і зборів з фізичних осіб Дрогобицької ОДПІ Віталієм Вороніним.

До Вашої уваги деякі запитання-відповіді, що обговорювались під час телефонного сеансу. 

Який порядок сплати ЄСВ у 2017 році

З 1 січня 2017 року:

- підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу;

– запроваджено обов’язкову сплату ЄСВ для фізосіб – підприємців (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування) та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, у сумі, що не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (22% х 3200 грн = 704 грн, тобто 22% від мінімального розміру заробітної плати), незалежно від отримання доходу (прибутку) у місяці нарахування єдиного внеску;

- для платників, віднесених до першої групи платників єдиного податку сума єдиного соціального внеску не може бути менше 0,5 мінімального страхового внеску з зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу, який обчислюється відповідно до статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пропорційно сплаченому єдиному внеску (тобто для цих осіб обов’язковий мінімальний страховий внесок зменшено вдвічі).

 

Які терміни сплати єдиного соціального внеску для фізичних осіб – підприємців?

Терміни сплати єдиного внеску для фізичних осіб – підприємців залишились незмінними:

- підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок;

- підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 10 лютого року, наступного за звітним;

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 1 травня року, наступного за звітним.

 

Яким чином роботодавець розраховує ЄСВ, якщо найманий працівник працює неповний робочий день й отримує заробітну плату менше мінімальної?

У такому випадку роботодавці зобов’язані розрахувати суму ЄСВ як добуток розміру мінімальної зарплати (з 01 січня 2017 року – 3200 грн.), установленої законом на місяць, за який нараховується зарплата (дохід), і ставки ЄСВ незалежно від того, що працівник трудився неповний робочий день, тобто - 704 грн. (3200*22%)

Під час нарахування зарплати (доходів) фізичним особам із джерел не за основним місцем роботи ставка ЄСВ застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру. 

Який порядок утримання податковим агентом ПДФО та нарахування ЄСВ при виплаті доходів, в тому числі роялті, фізособі – підприємцю ?

1) У разі надання фізичною особою - підприємцем копії документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності, ПДФО податковим агентом не утримується.

При виплаті доходів фізичній особі - платнику єдиного податку ПДФО податковим агентом також не утримується.

2) Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника, зобов’язаний утримувати збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку збору 1,5%.

3) Cума коштів, що виплачується юрособою фізсобі - підприємцю, не є базою нарахування ЄСВ, якщо виконувані нею роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, які зазначені у ЄДР. В іншому випадку роботодавці – юридичні особи нараховують ЄСВ підприємцю на суму винагороди (доходу) за цивільно-правовими договорами у розмірі 22 %

4) У разі якщо фізична особа - підприємець на загальній системі оподаткування отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку - фізичних осіб. А до оподаткованого єдиним податком доходу підприємця не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності. Виходячи з викладеного, з сум виплаченого роялті податковим агентом утримується ПДФО та військовий збір.

 

Який розмір нецільової благодійної допомоги не підлягає оподаткуванню ПДФО ?

Слід зазначити, що відповідно до пп. 170.7.3 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами - юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року. Так, у 2017 році – це 2240 гривень.

Необхідно враховувати, що положення пп. 170.7.3 ПКУ не поширюються на профспілкові виплати своїм членам, умови звільнення яких від оподаткування передбачені пп. 165.1.47 ПКУ.

 

Чи може страхувальник (роботодавець) подати поштою повідомлення про прийняття працівника на роботу?

Відповідно до норм постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року №413 «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» (далі – Постанова № 413) повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до Постанови № 413, до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:

     засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

     на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

     на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

Водночас повідомляємо, що Постанова № 413 не містить посилання на норми подання страхувальником повідомлення про прийняття працівника на роботу поштою.

 

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua