» Дрогобицька ДПІ ГУ ДПС » В Дрогобицькій ОДПІ проведено «гарячу лінію» з питань декларування

В Дрогобицькій ОДПІ проведено «гарячу лінію» з питань декларування

Автор: admin2 от 20-03-2017, 14:14
 (голосів: 0)

В Дрогобицькій ОДПІ проведено «гарячу лінію» з питань декларування15 березня у Дрогобицькій ОДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» із начальником відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Дрогобицької ОДПІ Богданом Жовнірчиком.

Пропонуємо відповіді на найбільш актуальні питання, з якими громадяни звертались на «гарячу лінію»:

Отримано дохід у вигляді спадщини, яка оподатковується за нульовою ставкою. Чи потрібно фізичній особі-платнику податку подавати річну податкову декларацію?

Згідно з пунктом 174.3 статті 174 Кодексу особами, відповідальними за сплату податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Водночас, пунктом 179.2 статті 179 Кодексу визначено, що відповідно до розділу IV Кодексу, обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема, у вигляді лише об’єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку.

Яка  застосовується податкова база при продажу майна , що знаходилось у власності менше 2 років?

Нерухоме майно, яке знаходиться  у власності менше 3 років, при реалізації підлягає оподаткуванню. Нотаріус посвідчує договір куплі-продажу (обміну)  за умови  наявності оціночної вартості нерухомого майна та документа про сплату податків. Дохід від продажу майна визначається виходячи з ціни зазначеної в договорі, але не нижче оціночної вартості. Порядок визначення оціночної вартості прописаний в постанові Кабміну №358 від 21.08.2014 р. При дотриманні зазначених вимог, платник звільняється від подання податкової декларації.

Чи передбачено випадки, коли платник звільняється від подання декларації про майновий стан і доходи?

Відповідь: Відповідно до п. 179.2 ст. 179 ПКУ обов’язок платника податку щодо подання Декларації вважається виконаним і Декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

- від податкових агентів, які згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваого доходу;

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розд. IV ПКУ;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до розд. IV ПКУ;

- у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до IV ПКУ оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

Також платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації про майновий стан і доходи незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які:

- є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

- перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року.

- в інших випадках, визначених розд. IV ПКУ.

 

Власний легковий автомобіль надається в оренду. Чи підлягає отриманий дохід декларуванню?

Відповідь: У разі надання громадянами у 2016 році власного рухомого майна в оренду (суборенду) особі, яка не є податковим агентом, фізичні особи зобов’язані надати податкову декларацію про майновий стан і доходи до податкової інспекції за місцем свого проживання та задекларувати отримані доходи.

Отриманий дохід від надання рухомого майна в оренду (суборенду) зазначається фізичною особою – платником податків у рядку 10.3 «Дохід від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм)» розділу II декларації. Також у цьому рядку – графах 6 і 7 відображаються податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Крім цього, у разі отримання таких доходів заповнюється графа 7 Розділу відомостей про власне нерухоме (рухоме) майно та/або майно, яке надається в оренду (суборенду) декларації. У зазначеному розділі декларації громадянин повинен відобразити відомості про все рухоме майно, що перебуває у його власності станом на кінець звітного 2016 року відповідно до категорії об’єкта рухомого майна.

Кожний об’єкт рухомого майна відображається громадянином у декларації окремо із зазначенням у відповідних графах номера категорії об’єктів; марки, моделі, характеристики рухомого майна; року випуску; відмітки про надання майна в оренду (суборенду).

Відмітка про надання майна в оренду (суборенду) здійснюється шляхом зазначення позначки «Х».

Дрогобицька ОДПІ

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua