» Інформація » 15 листопада - Міжнародний день відмови від паління

15 листопада - Міжнародний день відмови від паління

Автор: admin1 от 15-11-2018, 13:47
 (голосів: 0)

15 листопада - Міжнародний день відмови від палінняЩорічно у третій четвер листопада відзначається Міжнародний день відмови від паління. Метою Дня є активні дії, спрямовані на зниження поширеності цієї згубної залежності, пошук нових шляхів впливу на самосвідомість осіб, що палять.

Паління належить до числа найбільш поширених шкідливих звичок в більшості країн світу. Деякі люди не усвідомлюють всієї тяжкості наслідків від вживання тютюну для власного організму, а також для здоров’я своїх дітей. Щорічно від причин, пов’язаних з палінням, передчасно помирає більше людей, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків або СНІДу. Усі розвинені країни світу ведуть активну боротьбу з поширенням куріння на державному рівні та позитивно оцінюють результати, яких вдається досягти. Так, деякі країни, наприклад, Австралія, Нова Зеландія, Велика Британія, задекларували свої наміри стати вільними від тютюну (менше 5% курців) вже впродовж 30-х років нашого століття.

Згідно Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну (GATS), станом на 2017 рік 23,0% українців (8,2 млн. осіб), з них 40,1% чоловіків та 8,9% жінок, є теперішніми споживачами тютюнових виробів; 7,3% некурців (2 млн. осіб) зазнавали впливу тютюнового диму вдома, а 10,5% некурців – на робочому місці.

Паління є провідним чинником розвитку хронічних обструктивних захворювань легень (ХОЗЛ) та хронічного бронхіту. Майже 99% всіх хворих на рак легенів у світі - курці зі стажем від п'яти років і вище.

За даними експерта департаменту охорони здоров’я з пульмонології Надії Рудницької, у Львівській області на обліку перебуває 19138 хворих на ХОЗЛ (9,42 на 1000 дорослого населення). Протягом 2017 року діагноз ХОЗЛ було вперше встановлено 1400 пацієнтам. Також на обліку перебуває 38523 особи з хронічним бронхітом (18,9 на 1000 дорослого населення), з них - 2326 нових випадків захворювання за минулий рік.

Серйозну загрозу становить поширення новітніх продуктів (електронні сигарети, IQOS), що просуваються тютюновими корпораціями, а також згубна мода на куріння кальяну.

В Україні також небезпечної популярності набувають е-сигарети, які через цілковиту доступність та неврегульований продаж становлять особливу загрозу для дітей і підлітків – майже кожен п’ятий український школяр у віці 13-15 років (18,4%) є теперішнім курцем е-сигарет. Результати досліджень свідчать, що використання електронних сигарет затягує процес відмови від куріння та знижує шанси на успіх, підвищує ризик почати курити звичайні сигарети, збільшує ризик серцево-судинних, онкологічних, легеневих захворювань, створює загрозу травматизму (е-сигарети вибухають!) та отруєнь рідиною для заправки.

В Україні протягом останніх чотирьох років ведеться активна робота з метою затвердження законопроекту Про внесення змін до деяких Законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну. Він передбачає оновлення медичних попереджень на пачках сигарет, заборону тютюнових виробів з характерним смаком та ароматизаторами, регулювання вмісту, маркування та продажу електронних сигарет, повну заборону реклами тютюну в інтернеті тощо.

Пам’ятайте:

  • - Безпечних тютюнових виробів не існує
  • - Половина споживачів тютюнових виробів помре від викликаних курінням хвороб
  • - Чверть курців помре у віці до 80 років, при цьому якість життя буде нижчою
  • - Припинення куріння працює, тоді як зменшення споживання тютюнових виробів не знижує ризику захворювань
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua