» Інформація » Ранні овочі небезпека чи користь? Застерігає Держпродспоживслужба

Ранні овочі небезпека чи користь? Застерігає Держпродспоживслужба

Автор: admin2 от 25-03-2019, 17:31
 (голосів: 0)

Ранні овочі небезпека чи користь? Застерігає ДержпродспоживслужбаЗ настанням весни перші молоді овочі вже з’явились на полицях магазинів та на ринках. Купуючи їх, ми отримуємо перші весняні вітаміни. Однак не слід забувати і про нітрати, тому що у ранніх весняних овочах часто їхній рівень завищений. Нітрати застосовують для того, щоб прискорити зростання й дозрівання.

Небезпека споживання продуктів харчування та води із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати в організмі відновлюються до нітритів, які перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень, до клітин і тканин. У результаті може розвитися кисневе голодування організму. Особливо шкідливі овочі та вода, забруднені нітратами, для дітей, вагітних жінок чутливими є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи.

Щоб вберегтися від отруєння, Держпродспоживслужба пропонує дотримуватися кількох правил:

1. Постарайтеся купувати ранні овочі в магазинах: там продукцію перевіряють на вміст шкідливих речовин.

2. Не вибирайте великі плоди, бо це одна з візуальних ознак наявності в ньому стимулюючих речовин.

3. Уся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору; обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки – твердими і з тонкою шкіркою.

4. Рання капуста безпечніша, коли не дуже тверда, з яскраво-зеленими блискучими листями і свіжим обрізом. Плоди редису мають бути не дуже великі, але тверді і рівномірно забарвлені, без темних і жовтих плям. При виборі болгарського перцю звертайте увагу на чашечку – вона має бути зелена і мати свіжий обріз.

5. Найбільше нітратів – у серцевині чи качані плода. Тому жорсткі ребра капусти, розташовані біля качана, краще не вживати. Обов’язково видаляйте жовту серцевину з червоного помідора.

6. У домашніх умовах можна дещо зменшити шкідливий вміст нітратів. Головне правило – перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля, морква), а також замочіть їх на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть ще раз.

7. В огірках і редисі бажано зчищувати шкірку, зрізати плодоніжки і хвостики не менш, як сантиметр з обох бокiв. Це ж стосується й ранньої моркви, буряка. Стебла зелені (петрушка, кріп тощо) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тож краще їх не вживати.

8. Овочі, які не піддаєте термообробці – огірки, помідори, капуста, зелень – перед вживанням окропіть лимонним чи гранатовим соком: їхня кислота має властивість знешкоджувати нітрати. Нітросполуки в шлунку перетворюються на небезпечні лише під впливом нітробактерій, а лимонна кислота швидко заблокує їхнє розмноження.

9. При тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%, але відвар із ранніх овочів необхідго злити відразу ж після варіння, а вже потім солити овочі.

10.  Не варто тримати овочі довго навіть у холодильнику, адже при зміні температури і тривалому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.

11. Салати найкраще готувати на один раз і не зберігати розрізані овочі в холодильнику.

12. Перед приготування «молодого» борщу овочі варто спершу проварити в невеликій кількості води і злити її, а вже на свіжій – готувати страву.

При перших ознаках отруєння. Якщо, незважаючи на всі обережності, все-таки отруїлися ранніми овочами і спостерігаються такі симптоми як діарея, блювота, колікоподібні болі в животі, потрібно звернутись до лікаря.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua