» Інформація » 18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Автор: admin2 от 18-05-2021, 10:33
 (голосів: 0)

18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народуСьогодні, 18 травня Львівщина, як і уся Україна, вшановує  пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу.

До цієї дати, біля Львівської ОДА підняли прапор кримських татар.

Також, о 16:00 год відбудуться меморіальні заходи до 77-х роковин геноциду кримськотатарського народу у музеї «Територія Терору».

 

Довідково

Щороку 18 травня відзначається подія, яка стала великою трагедією для кримських татар і не тільки – річниця депортації кримськотатарського народу 1944 року. За офіційними даними за наказом Сталіна було депортовано 183 155 осіб, головним чином в Узбекистан; невеликі групи татар було виселено в Казахстан, Таджикистан та в Росію. За наслідками депортації загинуло, за різними даними, від 15 до 46% татар. Дії радянської влади проти кримських татар слугують яскравим прикладом усієї радянської політики. Цей злочин визнано світом як акт геноциду. Станом на 2013 рік у Криму проживає близько 260 тисяч кримських татар. Ще близько 150 тисяч кримських татар проживає в Узбекистані, до півмільйона - в Туреччині, кілька десятків тисяч - в Болгарії та Румунії. Четвертий рік окупації Криму Росією знову поставив під загрозу долю кримських татар. Майже 2 тис. кримських татар знайшли притулок у Львові. У 2021 році відзначається 77-а річниця геноциду кримськотатарського народу.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua