» Інформація » Новий порядок призначення житлових субсидій

Новий порядок призначення житлових субсидій

Автор: admin2 от 30-09-2014, 09:29
 (голосів: 1)

Новий порядок призначення житлових субсидійУправління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації повідомляє, що програма житлових субсидій, яка є головним механізмом забезпечення соціального захисту населення під час оплати житлово-комунальних послуг, гарантує малозабезпеченим громадянам стабільність витрат на оплату житлово-комунальних послуг незалежно від зміни вартості послуг.

Сьогодні сім'ї, яким призначено житлову субсидію, сплачують за житлово-комунальні послуги в межах норм володіння чи користування загальною площею житла та нормативів користування комунальними послугами 15% середньомісячного сукупного доходу, а сім'ї непрацездатних громадян – 10%.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів №409 від 06.08.2014 року «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» з 1 жовтня запроваджуються нова соціальна норма житла та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, на які держава надаватиме пільги та субсидії (див. порівняльну таблицю).

Установлення соціальних нормативів дозволить громадянам сплачувати за послуги відповідно до фактичних обсягів споживання кожного виду послуг (споживання природного газу, електроенергії), а державі відповідно забезпечувати соціальну підтримку на оплату реальних обсягів споживання цих послуг.

Крім цього , змінюється принцип розрахунку обов»язкового відсотка платежу сім'ї за житлово-комунальні послги в разі призначення житлових субсидій.

Якщо до цього сім'ї, яким призначено житлову субсидію, сплачували за житлово-комунальні послуги в межах норм володіння чи користування загальною площею житла та нормативів користування комунальними послугами 15% середньомісячного сукупного доходу, а сім»ї з непрацездатних громадян – 10%, то з 1 жовтня 2014 р. обов'язковий відсоток платежу сім»ї за житлово-комунальні послуги визначатиметься для кожної сім»ї індивідуально (залежатиме виключно від доходів сім'ї).

Тобто за умови призначення житлової субсидії за користування житлом, його утримання на оплату послуг водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергії, вивезення побутового сміття та рідких нечистот (житлово-комунальні послуги) в межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами громадяни, які зареєстровані і фактично проживають у житловому приміщенні (будинку), сплачують частку середньомісячного сукупного доходу за попередні шість місяців, що передують місяцю звернення, а за придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива- частку їхнього середньомісячного сукупного доходу за попередній календарний рік (Ро), яка визначається за такою формулою:



(Ро) = Кд: Кг х Рг,

де Ро –частка плати за житлово-комунальні послуги для домогосподарства (частка доходу), яка для розрахунку субсидії заокруглюється до двох знаків після коми; 

Кд – коефіцієнт доходу домогосподарства – відношення розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу до прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на дату, з якої призначається субсидія;

Кг – базовий коефіцієнт доходу для призначення субсидії- два прожиткових мінімуми на одну особу в розрахунку на місяць (Кг= 2);

Рг – базова норма плати за житлово-комунальні послуги – 15%  середньомісячного сукупного доходу домогосподарства (Рг = 15).

Таким чином, для обрахунку обов'язкового відсотка платежу потрібно:

1.Визначити середньомісячний дохід сім'ї на одного члена за попередні шість місяців (сукупний дохід домогосподарства за попередні 6 місяців розділити на число осіб, які входять до домогосподарства, і на 6 місяців).

Приклад. Середньомісячний сукупний дохід домогосподарства за попередні 6 місяців становитиме 1000 грн. (18000 грн: 3 особи: 6 міс.).

2. Розрахувати обов»язковий відсоток платежу за встановленою формулою (середньомісячний дохід на одну особу за попередні 6 місяців розділити на прожитковий мінімум на одну особу (у 2014р. – 1176 грн.) і на базовий коефіцієнт 2, після чого помножити на базовий коефіцієнт 15).

Наприклад, за середньомісячного доходу на одного члена сім»ї – 1000 грн. обов»язковий відсоток платежу становитиме 6,38% (1000 грн.: 1176грн.: 2х15).

Таким чином, обов'язковий відсоток платежу за житлово-комунальні послуги для цієї сім'ї становитиме 6,38% середньомісячного сукупного доходу. При цьому розмір обов'язкового платежу становитиме 191,33 грн. (3000 грн. х 6,38%), де середньомісячний сукупний дохід на сім»ю – 3000 грн. (18000 грн.: 6 міс.).

Усе, що перевищує цю суму (в межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами), буде розміром субсидії.

Тому, якщо така сім»я платить, приміром, 400 грн. на місяць за житлово-комунальні послуги, то розмір субсидії становитиме 208,67 грн. (400 грн. – 191,33 грн.).

Ще однією важливою зміною в порядку надання населенню житлових субсидій є скасування потреби проводити перерахунок призначеної субсидії за фактичним обсягом споживання послуг.

До 1 жовтня 2014 року право на призначення субсидії визначається виходячи з вартості послуг у межах норм споживання (незалежно від того, скільки громадяни фактично споживали в попередньому періоді). При цьому розмір субсидії розраховується виходячи з обсягів фактичного споживання послуг у попередньому періоді, але не більше від установлених норм.

Тобто під час призначення субсидії визначається її орієнтований розмір. Остаточний розмір обраховується після закінчення терміну дії субсидії та отримання відомостей від організації, яка надає послуги , про фактичні обсяги їхнього споживання.

З 1 жовтня 2014 року субсидія призначатиметься виходячи із соціальних нормативів споживання житлово-комунальних послуг і перерахунок розміру призначеної субсидії за фактичними обсягами споживання послуг не проводиться.

Сума субсидії, яку управлінням соціального захисту населення перераховано на рахунки виконавців/ виробників житлово-комунальних послуг для оплати їхньої вартості в розмірі соціальних нормативів і яка не використана сім'єю внаслідок економії споживання послуг, зараховується виконавцем/виробником як оплата обов'язкової частки платежу сім'ї на наступний розрахунковий період.

Крім цього, змінено окремі умови надання житлових субсидій:

- субсидія надаватиметься одному із зареєстрованих членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок (нині субсидія на загальних підставах призначається лише власнику житлового приміщення);

- для осіб, які перебувають у шлюбі, зареєстровані і проживають окремо, субсидія призначається на соціальну норму житла (нині субсидія призначається без урахування додаткових 10,5 кв.м. на сім’ю);

- комісії позбавляються права ухвалюти рішення про надання субсидії на збільшену понад норму площу житла;

- передбачається враховувати дохід на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб, які зареєстровані на житловій площі і декларують відсутність доходу, або доходи яких менш ніж прожитковий мінімум.

При цьому для громадян не змінено порядок звернення за житловою субсидією. Як і раніше, для призначення житлової субсидії потрібно подати управлінню праці та соціального захисту населення такі документи:

заяву встановленої форми:

  • декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (за встановленою формою);

  • довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої в житловому приміщенні (крім довідок про пенсії та допомоги).

Інші відомості, потрібні для призначення житлових субсидій (про забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами), додають організації, які надають ці послуги, на запит управління праці та соціального захисту населення

Нормативи споживання послуг



Послуга

Норма до 01.10.14

Соціальна норма з 01.10.14

НОРМА ЖИТЛА:

пільги

21 м2 на особу + 10,5 м2 на сім’ю

не змінюється

субсидії

13,65 м2 на особу + 35,22 м2 на сім’ю

СПОЖИВАННЯ ПРИРОДНОГО ГАЗУ:

на опалення

11 м3 на 1 м2 площі в опалювальний період

7 м3 на 1 м2 площі * кориг. коеф. (в опалювальний період)

на газову плиту (приготування їжі)

9,8 м3 на особу

6 м3 на особу

на газову плиту (приготування їжі і підігрів води)

18,3 м3 на особу

9 м3 на особу

на газову плиту і водонагрівач

23,6 м3 на особу

18 м3 на особу

ЦЕНТРАЛІЗОВАНЕ ВОДОПОСТАЧАННЯ:

постачання холодної води

встановлюються

органами місцевого самоврядування

м. Києві - 5,5 м3 на особу )

2,4 м3 на особу (за наявності централіз. постачання гарячої води),

4,0 м3 на особу (за відсутності централіз. постачання гарячої води)

постачання гарячої води

встановлюються органами місцевого самоврядування

м. Києві - 3,5 м3 на особу )

1,6 м3 на особу

СПОЖИВАННЯ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ:

на опалення

28 кВт.год 1 м2 площі в опалювальний період

65 кВт.год на 1 м2 площі * кориг. коеф. (в опалювальний період)

у будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами

100 кВт.год на сім’ю з однієї - двох осіб
+ 25 кВт.год на іншого члена сім’ї

130 кВт. год на сім’ю з однієї особи + 30 кВт. год на іншого члена сім’ї (за наявності централізованого постачання гарячої води)
150 кВт. год на сім’ю з однієї особи + 30 кВт. год на іншого члена сім’ї (за відсутності централізованого постачання гарячої води)

у будинках, не обладнаних стаціонарними електроплитами

75 кВт.год на сім’ю з однієї -двох осіб
+ 15 кВт.год на іншого члена сім’ї

90 кВт. год на сім’ю з однієї особи + 30 кВт. год на іншого члена сім’ї (за наявності централізованого постачання гарячої води)

120 кВт. год на сім’ю з однієї особи + 30 кВт. год на іншого члена сім’ї (за відсутності централізованого постачання гарячої води)

 

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua