» Соціальний захист населення » На благо дітей з особливими потребами

На благо дітей з особливими потребами

Автор: admin1 от 3-03-2016, 15:53
 (голосів: 0)

На благо дітей з особливими потребамиЗнакова подія відбулася минулого тижня на Дрогобиччині в місті Стебнику, який межує з містом-курортом Трускавцем, пройшла урочиста посвята приміщення Обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Чин посвяти здійснили священики всіх конфесій які функціонують в цьому місті а саме отець Володимир і отець Михайло УГКЦ, отець Михайло УПЦКП.

Відремонтоване трьохповерхове приміщення і обладнані тут навчально-реабілітаційні кабінети відкрили свої двері завдяки добрій волі Дрогобицької та Стебницької міських рад, які передали дане приміщення в розпорядження Центру. А ще більше батьки і діти завдячують тут Львівській обласній державній адміністрації та Львівській обласній раді, які здійснювали фінансування для проведення ремонтних робіт і придбання відповідного реабілітаційного обладнання та меблів.

На благо дітей з особливими потребамиПід час урочистої посвяти бажаними гостями були відповідальні працівники Обласної державної адміністрації, Департаменту соціального захисту населення ЛОДА, зокрема заступник директора департаменту Оксана Соболь, заступник директора Львівського обласного відділення фонду соціального захисту інвалідів Рената Іваць,  голова обласної організації профспілки працівників соціальної сфери України Марія Гнатів, Стебницький міський голова Петро Старосольський, начальник управління сім’ї і молоді Леся Пашко,  начальник управління соціального захисту населення Дрогобицької міської ради Іван Терлецький, начальник управління соціального захисту населення Дрогобицької РДА Галина Чапля, начальник Стебницького управління соціального захисту населення Лілія Кулинич, дитячого санаторію «Джерело» м. Трускавець заступник головного лікаря Василь Пасемко, голова місцевого товариства «Надія» Ірина Дзюрах, гості з Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, декан соціально – гуманітарного факультету Ігор Гриник, депутат Стебницької міської ради директор СШ № 18 Роман Броницький.

На благо дітей з особливими потребамиТут у Центрі для послуг неповносправних діток області, яких в нашому краї більше 10 тисяч відповідно до стандартів по наданню реабілітаційних послуг, обладнано навчально-реабілітаційні кабінети, кабінет лікувальної фізкультури площею 72 м2 з відповідним реабілітаційним обладнанням, кабінет масажу з сучасним масажним ліжком «Нуга-Бест», яке подарували Центру спонсори з Бельгії. Також обладнано кабінет психолога, дефектолога, сенсорна кімната. На окремому поверсі обладнано спальні кімнати, кімната матері та дитини, кімната денного перебування дітей. Відповідно до сучасних вимог тут обладнано туалетні кімнати, душові з гарячою та холодною водою, ізолятор. В Центрі дітки мають можливість навчатися елементам комп’ютерної грамотності, а швейні машинки допоможуть навчитись швейній справі. До речі, протягом останній семи років Центр здійснював свою діяльність на орендованих площах у 198 м2 дитячого санаторію «Джерело» м. Трускавця. Тут пройшли соціальну реабілітую 547 дітей нашої області, а також 8 дітей з тимчасово окупованих областей України. Працівники Центру, батьки пережили ряд хвилюючих моментів коли 11 річний Володя з Стебника вперше вимовив слово «мама», а 5 річна Ілона з Дрогобича після двохрічного перебування в Центрі, зробила перші самостійні кроки, а Аня з Трускавця, яка взагалі не говорила до 4-х років, зараз навчається в загальноосвітній школі. Тут ми побачили маленьку Юлю з Сокальщини у інвалідному візку, яка вже 4-й раз приїжджає до Центру і почуває себе як удома «бо відчуває тепле відношення до себе, увагу і турботу людей, які її тут оточують».

Такі та інші приклади знімають всякі сумніви – потрібен чи ні такий Центр у нашому регіоні. Якщо раніше в Центрі могли перебувати до 16 дітей, то зараз, в освяченому приміщенні можуть перебувати до 50 дітей. А сучасна їдальня в новому приміщенні забезпечує п’ятиразове харчування діток з смачними сніданками, обідами, вечерею. Щоденне меню відповідає віковим особливостям дітей, адже тут ми побачили дітей від 4-х до 18-ти років.

Умови, які створені в Центрі дають можливість поставити на якісно новий рівень співпрацю з соціально-гуманітарним факультетом Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка викладачі якого проводять навчальні і практичні заняття з дітьми та вчителями – реабілітологами, а студенти набувають навичок майбутніх соціальних педагогів, психологів. Ці думки висловив декан цього факультету Гриник  Ігор Миронович, який прийняв активну участь у посвяті Центру.

Центр є закладом Департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА, керівники якого Мартиняк В.В., Соболь О.Ф. постійно підтримують і піклуються про подальший поступ даного закладу. Саме завдяки піклуванню обласної державної адміністрації, обласної Ради наші дітки змогли отримати таке приміщення, в якому створені і будуть вдосконалюватися умови для їх належної соціальної реабілітації, оздоровлення і становлення повноцінними членами нашого суспільства.

Так резюмує нашу розмову директор Центру Микола Гарасим’як. Успіхи Центру його подальший розвиток в значній мірі залежать від тісної співпраці з органами соціального захисту, освіти, медицини нашої області в яких, на нашу думку, є одна мета – робити все для того щоб неповносправні діти відчували турботу, а батьки завжди мали надію на їх краще майбутнє.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua