» Інформація для учасників АТО » Ветерани та учасники бойових дій можуть звертатися за безоплатною вторинною правовою допомогою з будь-яких питань, - Валерія Коломієць

Ветерани та учасники бойових дій можуть звертатися за безоплатною вторинною правовою допомогою з будь-яких питань, - Валерія Коломієць

Автор: admin2 от 7-09-2020, 16:10
 (голосів: 0)

Ветерани та учасники бойових дій можуть звертатися за безоплатною вторинною правовою допомогою з будь-яких питань, - Валерія КоломієцьЗбройний конфлікт на Сході України триває шостий рік. Кількість осіб, які мають статус учасника бойових дій, суттєво збільшується кожного року. На початок 2020 року їх вже понад 459,6 тис. Ветерани та учасники бойових дій – у трійці категорій, які найчастіше потребують правової допомоги.

«Ветерани та учасники бойових дій мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Тобто можуть скористатися послугами юристів або адвокатів, які співпрацюють з системою безоплатної правової допомоги. Зокрема, для захисту та представництва інтересів у судах, складення документів процесуального характеру», - зазначила заступник Міністра юстиції Валерія Коломієць.

За словами заступника очільника Мін’юсту, з 2017 року набули чинності зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», які значно розширили права ветеранів війни та учасників бойових дій щодо отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Якщо раніше учасники бойових дій могли звертатися за правовою допомогою виключно щодо вирішення питань їхнього соціального захисту, то тепер – з будь-яких питань.

 «Починаючи з 2015 року до центрів та бюро за вторинною правовою допомогою звернулися понад 38 тис. учасників бойових дій. З початку цього року БВПД отримали майже 5 тис. учасників АТО/ООС», - розповів в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Якщо у 2017 році ветерани війни найчастіше зверталися з проблемних питань щодо соціального забезпечення та соціального захисту членів їхніх сімей, то з 2018 року найпоширенішими стали питання сімейного права. Наприклад, минулого року майже кожний п’ятий учасник бойових дій звертався саме з питань сімейного права: розлучення, поділу майна між подружжям, аліментів тощо.

«Досить часто учасники АТО/ООС звертаються з питань несення служби. Це стягнення компенсацій за невикористані відпустки при звільненні, оскарження наказів про звільнення, підстави та порядок розірвання військових контрактів,  стягнення грошових коштів за піднайм житла», - розповіла директор Краматорського місцевого центру з надання БВПД Вікторія Харенко.

Держава надала учасникам бойових дій право на безоплатне отримання земельної ділянки. Але непоодинокі випадки, коли вони потребують допомоги для вирішення земельних питань. Так, до Костянтинівського бюро правової допомоги, що на Донеччині, звернулась учасниця бойових дій, якій сільська рада відмовила у наданні ділянки для ведення особистого селянського господарства. Фахівчиня бюро склала адміністративний позов про визнання дій неправомірними та зобов’язання відповідача повторно розглянути заяву учасниці бойових дій та винести законне рішення. Рішенням суду позовні вимоги клієнтки були задоволені. Захисниця України отримала земельну ділянку.

Отримавши правову допомогу з певного питання, учасники бойових дій звертаються до системи БПД і з іншими правовими проблемами. Володимир Д., який захищав Україну на Донбасі, – тепер параюрист, який співпрацює з Бахмутським бюро правової допомоги. Його знайомство з фахівцями бюро розпочалося три роки тому, коли він звернувся за допомогою у складенні заяви про отримання паспорта замість втраченого та зборі необхідних документів.

«Потім наші юристи допомагали пану Володимиру складати запити на отримання публічної інформації до органів місцевого самоврядування, надавали роз'яснення норм чинного законодавства щодо діяльності ФОП тощо. Тепер він параюрист, який працює у громаді», - розповіла начальник Бахмутського бюро правової допомоги Оксана Болотюк.

Зараз на території Донецької та Луганської областей реалізується пілотний проект «Волонтер БПД». Мета проекту – підвищити рівень обізнаності з правових питань у громадах та спроможність українців захищати свої справа.

«На Донеччині конкурсний відбір щодо участі у проекті «Волонтер БПД» пройшли 16 осіб. Протягом двох місяців вони отримуватимуть актуальну інформацію з найпоширеніших правових питань. Упродовж усього навчання учасникам допомагатимуть кваліфіковані юристи», - розповів директор Регіонального центру з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях Павло Наливайко.

Після проходження навчання волонтери БПД дві години на тиждень надаватимуть поради та базову інформацію з правових питань у своїх громадах, поширюватимуть інформацію про систему БПД, перенаправлятимуть  людей до місцевих центрів та бюро для отримання більш детальних консультацій або правового супроводу в суді.

Про все це представники ЗМІ з Буковини, Львівщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини, Волині, Хмельниччини та інших регіонів України дізналися під час престуру «Надання правової допомоги учасникам бойових дій та внутрішньо переміщеним особам». Престур організував Координаційний центр з надання правової допомоги за підтримки «Української ініціативи громадської довіри» (UCBI).

Зазначимо, що для отримання безоплатної вторинної правової допомоги ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», мають надати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, реєстраційний номер облікової картки платника податків такої особи, посвідчення встановленого зразка.

Надати документи можна не лише особисто звернувшись до одного з місцевих центрів з надання БВПД,  а й через електронні засоби зв’язку (адреси та електронні пошти центрів з надання БВПД можна дізнатися на офіційному сайті системи БПД за посиланням https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/ ).

Отримати безоплатну первинну правову допомогу (юридичну консультацію або роз’яснення з правових питань) можна:

– за безкоштовним телефоном системи БПД 0 800-213-103

– у месенджері Фейсбук-сторінки системи БПД https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/ 

– скориставшись мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR

Прочитати правові консультації можна:

– у правничій вікіпедії WikiLegalAid https://bit.ly/3lBOkT9

– скориставшись мобільним застосунком «Твоє право», перейшовши за посиланням  https://bit.ly/3iorbkE

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua