» Інформація » У Холмі відзначили 150-ті роковини від дня народження першого українського президента Михайла Грушевського

У Холмі відзначили 150-ті роковини від дня народження першого українського президента Михайла Грушевського

Автор: admin1 от 22-09-2016, 11:39
 (голосів: 0)

У Холмі відзначили 150-ті роковини від дня народження першого українського президента Михайла ГрушевськогоУ середу, 21 вересня, у місті Холм (Польща) відбулись урочистості з нагоди відзначення 150-ої річниці від дня народження Михайла Грушевського. Про це повідомили у департаменті внутрішньої та інформаційної політики Львівської облдержадміністрації.
Урочисті заходи розпочались у Православній кафедральній церкві св. Івана Богослова із Божественої Літургії з нагоди свята Холмської ікони Божої Матері. Опісля відбулась панахида та освячення хреста в пам’ять Михайла Грушевського.
Також у рамках заходів директор департаменту внутрішньої та інформаційної політики ЛОДА Марія Вагіла спільно із представниками влади та громадськості поклала квіти до меморіальної таблиці на честь Михайла Грушевського.
На завершення у Холмській публічній бібліотеці ім. Марії Пауліни Орсетті відбувся святковий концерт за участі хору Перемисько-Горлицької православної єпархії "Ірмос", хору Львівського суспільно-культурного товариства "Холмщина", відомої скрипальки Мирослави Которович, Миколи Сікори у супроводі Олени Слюсаренко та Василя Панченка та дуету бандуристів "Елегія Душі".
Окрім того, упродовж 22-23 вересня у Холмській публічній бібліотеці ім. Марії Пауліни Орсетті триватиме Міжнародна наукова конференція "Михайло Грушевський та його Мала Батьківщина – Холмщина у ХІХ та ХХ століттях". Участь у заході візьмуть представники департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА, а також керівництво Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові, який презентуватиме на заході спеціально створену виставку "Михайло Грушевський – вчений, історик, державний муж". У рамках конференції також відбудеться показ нового документального фільму "Михайло Грушевський", а свої доповіді представлятимуть учасники із Польщі, Канади та Японії.

Історична довідка.

У Холмі відзначили 150-ті роковини від дня народження першого українського президента Михайла ГрушевськогоМихайло Грушевський — український історик, громадський та політичний діяч. Народився 29 вересня 1866 року у м. Холмі (Польща).
Для розвитку української літератури Грушевський разом з І.Франком заснував і видавав "Літературно-науковий вістник", був одним з організаторів Української видавничої спілки (1899). Був одним із засновників Української національно-демократичної партії у Галичині. У Петербурзі був одним із засновників часопису "Український вісник" — органу Української парламентської громади І Державної Думи. Після Лютневої революції 1917 р. створена із представників українських соціалістичних партій Центральна Рада заочно обрала його головою. А в квітні 1918 р. Михайла Грушевського обрали Президентом України.
Помер у Кисловодську 4 листопада 1934 року. Похований на Байковому кладовищі у Києві.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua