» Інформація » Спалюючи стерню чи суху траву, люди завдають непоправної шкоди грунту

Спалюючи стерню чи суху траву, люди завдають непоправної шкоди грунту

Автор: admin1 от 4-09-2017, 10:47
 (голосів: 1)

Спалюючи стерню чи суху траву, люди завдають непоправної шкоди грунтуУ селах палають поля. Аби не витрачати зайвих грошей на переорювання, люди просто підпалюють стерню. Як наслідок, нищать грунт та забруднюють навколишнє середовище. "Спалювання - це акт безгосподарності й свідомого розтрачання корисної енергії, наданої природою. Така практика знижує родючість грунту, і, відповідно, урожайність сільськогосподарських культур", - говорить Анатолій Демчишин, директор Львівської філії ДУ "Держгрунтохорона". -- Крім того, спалювання соломи є потенційною небезпекою для сусідніх полів, може виникнути пожежа лісосмуг, лісів, степів...

- Як вогонь шкодить грунту?

- За температури понад 100 градусів за Цельсієм спалюється гумус, особливо, коли солома лежить у валках або копицях. Для відновлення родючості грунту після спалювання знадобиться не один рік.Слід зауважити, що смертельною для всіх організмів, що формують грунт, є температура 40 градусів за Цельсієм, а при спалюванні соломи, стерні, листя температура сягає 340 - 360 градусів! Гинуть усі корисні мікроорганізми, які відіграють важливу роль у формуванні структури грунту. Знищуються також комахи, гинуть птахи.

- Чому люди думають, що спалюванням можна вилікувати хвороби грунту?

- Це нісенітниця! Науковці довели, що спалювання лише погіршує стан грунту. Це аж ніяк не є ефективним заходом боротьби з грибковими хворобами. Оскiльки зараз все менше людей тримають корів, то солома фермерам просто не потрiбна. А заорювання стернi є трудомiстким i, до того ж, дорогим агрозаходом. Тож людям так простіше спалити. І навіть, якщо при цьому знищити природне добриво.

- Яка альтернатива спалюванню?

- Зараз є комбайни, які забезпечують подрібнення соломи й розподіл її по поверхні грунту. А потім слід внести азотні добрива. Далі поля обприскують біологічним препаратом з невеликою кількістю аміачної селітри, тоді дискують аби добрива потрапили в грунт. Зауважу, що одна тонна соломи зернових культур за вмiстом органiчної речовини, азоту, фосфору i калiю рiвноцiнна 3 - 5 тоннам гною! Солома містить лише 15 відсотків води і на 85 відсотків складається із органічної речовини, вона дуже цінна для підвищення родючості грунту. У складі органічної речовини соломи є всі потрібні для рослин макро- та мікроелементи.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua