» Інформація » Кілька правил для безпечного руху автомобілем в дощ

Кілька правил для безпечного руху автомобілем в дощ

Автор: admin1 от 25-10-2017, 10:25
 (голосів: 0)

Кілька правил для безпечного руху автомобілем в дощКерування автомобілем - досить складний процес навіть в гарну погоду, а якщо на вулицях і дорогах мокре опале листя, туман, та ще й дощ, то все ускладнюється в декілька разів. Навіть досвідченому водієві зі стажем доводиться нелегко, не кажучи про новачків і стажистів.
А з настанням осені така погода буде частішати, тому пропонуємо вашій увазі кілька основних правил водіння автомобіля по осінніх дорогах. Дотримання цих правил дозволить вам уникнути таких неприємностей, як ДТП і в підсумку збереже ваше здоров'я, нерви і гроші.
У дощову погоду погіршується не тільки видимість на проїжджій частині, але і зчеплення коліс автомобіля з дорогою, тому будьте уважні і дотримуйтесь швидкісного режиму, щоб уникнути втрати керованості і небезпечного збільшення гальмівного шляху.
В першу чергу, слід побоюватися нальоту із бруду і пилу, який утворюється на дорозі в перші хвилини дощу. У цей час виникає небезпека занесення, ковзання і пробуксовки. У таких погодних умовах необхідно вжити заходів щодо зниження швидкості, всі рухи і маневри слід виконувати плавно, а також уникати різких гальмувань.
При перестроювання пам'ятайте, що водії, які рухаються позаду вас на слизькому покритті, можуть відреагувати на ваші дії занадто пізно. Тому перед початком маневру подавайте сигнал трохи раніше, ніж робили це влітку, а збираючись загальмувати, заздалегідь злегка натисніть педаль гальма так, щоб тільки загорілися стоп-сигнали, і тільки через кілька секунд починайте робити уповільнення. Але пам'ятайте, що і ви повинні бути готові до маневру автомобіля, який їде попереду і тримати відповідну дистанцію.
При русі будьте обережні в тих місцях, де на дорозі лежить багато опалого листя, тому що в таких ситуаціях зчеплення шин з дорогою є особливо поганим і машина може заковзати всіма чотирма колесами. Вирівняти автомобіль в такій ситуації буває дуже нелегко, навіть якщо він забезпечений автоматичним захистом від блокування і пробуксовки коліс. Щоб такого не трапилося, необхідно бути дуже уважним на засипаних листям ділянках дороги, не здійснювати різких маневрів і, по можливості, різко не гальмувати. До речі, не завадить обережність і при парковці у дворах. Зараз багато водіїв вимушені залишати свої автомобілі у дворах. А через те, що листя покривається ранковою росою, туманом або дощем, воно стає дуже слизьким, і не завжди прибирається. У зв’язку з цим маневреність є невисокою. Так що будьте уважні при парковці у дворах. 
Також велику небезпеку при керуванні автомобілем являють собою калюжі. Досвідчений водій ніколи не буде швидко їздити по калюжах на дорозі, тому що вони можуть приховувати під собою ями та інші дефекти дорожнього покриття. Крім того, при попаданні в калюжу, знижується ефективність гальмування, тому що вода потрапляє на гальмівні колодки і диски. Трохи просушити колодки може допомогти часте уривчасте легке натискання на педаль гальма. 
Велику роль в безпечному керуванні автомобілем відіграє стан покришок. Навіть невеликі калюжі при певній швидкості викликають таке явище, як «аквапланування», яке є однією з головних причин ДТП в осінній період. Протектори коліс не встигають видавлювати з асфальту накопичену воду, під ними утворюється плівка, що призводить до зниження коефіцієнта зчеплення з дорогою і втрати управління автомобілем. У такій ситуації дійте обдумано і рішуче. По-перше, не слід змінювати траекторію руху автомобіля. Плавно зменшіть подачу палива і знизьте швидкість, не використовуйте педаль гальма, інакше ваш автомобіль занесе. Починати наступний маневр слід тільки тоді, коли колеса будуть в нормальному зчепленні з дорогою. Небезпека «аквапланування» полягає переважно в тому, що в момент ковзання в калюжі, водій часто намагається вирівняти машину, обертаючи кермо в бік заносу, але досвідчені водії рекомендують це робити тільки тоді, коли передні колеса зловлять тверде покриття. В іншому випадку, машину може потягти в протилежну сторону, і, якщо вчасно не відреагувати, то машина може перекинутися.
Рекомендації досвідчених автомобілістів
Якщо попереду калюжа:
• знизьте швидкість;
• увімкніть «двірники»;
• якщо автомобіль став ковзати, відпустіть педаль газу і спробуйте його вирівняти;
• ні в якому разі не маневруйте (не обганяйте, не повертайте), різко не гальмуйте;
• тримайте руки у верхньому секторі керма. На його мимовільні повороти слід реагувати короткими рухами.
• крутити кермо в бік заносу не рекомендується, тим паче, що вода зводить подібні дії «нанівець». До того ж, як тільки передні колеса зачеплять твердий ґрунт, автомобіль понесе в протилежну сторону. Тут треба чітко і вчасно встигнути зреагувати на повторний занос, інакше авто може перевернутися;
• коли авто виїхало з води, просушіть гальмівні колодки, натиснувши кілька разів на педаль гальма.
• при проїзді перехресть під час дощу будьте особливо уважні по відношенню до пішоходів, які легко забувають про обережність, поспішаючи сховатися від дощу.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua