» Інформація » В області проаналізували витрати закладів охорони здоров’я

В області проаналізували витрати закладів охорони здоров’я

Автор: admin1 от 15-08-2018, 14:40
 (голосів: 0)

В області проаналізували витрати закладів охорони здоров’яСьогодні, 15 серпня, за підтримки департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА відбулась підсумкова конференція щодо проведеної роботи та ознайомлення керівників з результатами у проекті «Фінансування та управління охороною здоров’я».
Участь у конференції взяли голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак, головні лікарі обласних, центральних міських та районних лікарень області.
«Ми маємо сьогодні на території Львівщини ряд можливостей та викликів. Так, завдяки спільній роботі обласної адміністрації та обласної ради, ми маємо шанс приймати усі рішення. У нас є надзвичайно фахова команда головних лікарів. У нас є прихильність різних міжнародних структур. І те, що ми є першими у реалізації Проекту Світового Банку по онкопревенції дало нам можливість залучити 10 мільйонів доларів. Не можна не згадати і концентрацію коштів у обласному бюджеті», - зазначив Олег Синютка.
В області проаналізували витрати закладів охорони здоров’яОкрім того, він також додав: «Серйозним посиленням первинної ланки системи охорони здоров’я стане будівництво сільських лікарських амбулаторій на території Львівщини».
«У загальному рейтингу областей Львівщина посіла перше місце за реалізацією програми «Доступні ліки». Мільйон сто мешканців Львівщини фактично висловили довіру нашим сімейним лікарям. Це третя область в Україні по кількості абсолютної чисельності підписаних декларацій. І, звичайно, ми готуємося до реформи вторинної і третинної ланки медицини. Це, без сумніву, буде набагато складніше, адже стаціонарна форма є більш ресурсомісткою і ресурсозатратною, соціально відчутною. Відтак, ми разом з міністерством охорони здоров’я і командою цього та інших проектів працювали і продовжуватимемо роботу над визначенням вартості стаціонарної допомоги. Це дуже складний і відповідальний шлях, у якому ми вже зробили перші кроки. Сьогодні у нас є нагода оцінити і проаналізувати те, що вдалося в оцінці роботи стаціонарної допомоги», - наголосила Ірина Микичак.
Робочу групу представляли координатор проекту «Фінансування та управління охороною здоров’я» в Україні Олег Семерик, експерт Проекту з систем фінансування надавачів послуг та медичних інформаційних систем Олександр Кацала, а також технічний директор Проекту «Фінансування та управління охороною здоров’я» в Україні Ольга Зусь та виконуючий обов’язки директора ДЗ "Центр медичної статистики Мiнiстерства охорони здоров'я України" Сергій Дяченко.
У межах цього проекту відбулись тренінги для осіб, відповідальних за його впровадження, з використанням програмного модуля для здійснення аналізу витрат лікувальних установ та формування бази даних пролікованих хворих.
«Україна стоїть на порозі великих реформ. За таких умов обрахунок коштів, необхідних для оптимального функціонування системи охорони здоров’я, набуває принципового значення. Цей проект пропонує базову методологію обліку витрат в закладах охорони здоров’я з розрахунку на кожного пацієнта, що дозволить проводити якісний аналіз та моделювання системи фінансування закладів охорони здоров’я. Проект вже працює в 45 країнах світу, в Україні часткове його впровадження розпочалось у 2015 році на базі фтизіопульманологічної служби Львівщини. У травні 2017 року вирішили розширити проект, залучивши 20 стаціонарів області», - повідомила Ольга Зусь.
В області проаналізували витрати закладів охорони здоров’яКонсультант-експерт проекту Олександр Кацала детальніше ознайомив присутніх з принципами методики обліку витрат та спеціальними програмами, що дозволяють автоматизувати обрахунки. Комплексна оцінка витрат по трьох категоріях відділень лікувального закладу – клінічних, допоміжних та адміністративних – дозволить максимально точно розрахувати необхідний обсяг фінансування закладу та контролювати раціональне використання коштів.
«Перевагами даної методики є впровадження єдиного підходу, однакових принципів розрахунків у всіх закладах охорони здоров’я, а також зручне збереження даних для використання в подальшій роботі», - відзначив Євген Кутанов.
Заступник директора Центру медичної статистики МОЗ України з питань впровадження діагностично-споріднених груп Сергій Дяченко звернув увагу на те, що існує кілька можливостей програмного забезпечення для обрахунку витрат, від найпростіших до більш складних, що дозволить пристосувати їх до умов конкретної лікувальної установи. Він також продемонстрував, яким чином в даному програмному забезпеченні використовуватиметься принцип діагностично-споріднених груп.
Зазначимо, проект «Фінансування та управління охороною здоров’я» (HFG) – це шестирічний (2012–2018) глобальний проект, який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується компанією Abt Associates, Inc. HFG працює у понад 40 країнах заради зміцнення систем охорони здоров’я.
Нагадаємо, що Проект Агентства США з міжнародного розвитку «Фінансування та управління охороною здоров’я» реалізується у закладах охорони здоров’я Львівської області упродовж 2017-2018 років.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua