» Інформація » Товариство «Надсяння» відзначає 30-ліття з дня створення

Товариство «Надсяння» відзначає 30-ліття з дня створення

Автор: admin1 от 11-11-2019, 09:13
 (голосів: 0)

Товариство «Надсяння» відзначає 30-ліття з дня створенняВчора, 10 листопада, у Львівській національній філармонії, відбулись урочистості з нагоди 30-ліття створення Львівського регіонального суспільно-культурного товариства «Надсяння». Привітав присутніх заступник голови Львівської ОДА Іван Собко, який у вітальному слові згадав події операції «Вісла», а також події, які сьогодні відбуваються на сході України.

Також заступник голови наголосив на важливості плекання національної пам’яті та відзначив роботу членів товариства «Надсяння».

«Сьогодні я хочу говорити про національну пам'ять. Говорити про  тих людей, завдяки яким у наших головах та душах є світла пам'ять про українців, могили яких є сьогодні на польській стороні за Сяном. Це величезна заслуга кожного хто долучається до цієї роботи. Завдяки вам товариство успішно функціонує вже 30 років. Сьогодні я на заході зі своєю 5-річною донечкою і я навчаю її, що вона з дитинства має знати, що таке Україна, знати українські пісні, знати наше рідне українське. І якою б не була історія, ми українці ніколи ні на кого не нападали, ми завжди були миролюбні, працелюбні, були нацією з доброю душею. Я б хотів, щоб ми, як влада, і надалі завжди були відкриті, а також спільно об’єднувалися проти тих, хто має на меті чинити Україні зло»,- наголосив Іван Собко.  

Іван Собко від імені голови Львівської ОДА за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у відродження, збереження і популяризацію національних надбань українців Надсяння та з нагоди ювілею вручив подяки членам товариства.

В межах заходу присутні виконали Державний гімн України, Гімн товариства Надсяння «Де срібнолентий Сян пливе», а також хвилиною мовчання вшанували загиблих українців-борців на волю та незалежність держави.

Участь у концертній програмі також взяв дитячий ансамбль народного танцю «Калина» с. Кальників, Підкарпатське воєводство, Республіка Польща, який заснований у 2015 році з ініціативи Перемишльського Об’єднання українців у Польщі.

 

Довідково

Львівське регіональне суспільно-культурне товариство «Надсяння» — товариство українців, переселених з етнічних українських земель з регіону Надсяння (теперішня Польща).

Члени Товариства беруть участь у громадських і релігійних заходах, спрямованих на розвиток українства у Надсянні, а також у культурному житті Львівщини.

Установчі збори товариства відбулися 10 листопада 1989 року, у Львові, у Пороховій вежі. Серед ініціаторів створення - доцент Львівської консерваторії Любомира Яросевич (Мелех), Дарія Саєнко (Вергун), Марта Братун, скульптор Петро Дзиндра, Дмитро Лопачак, Роман Кудлик та інші. Установчі збори проводилися під егідою Українського фонду культури, Львівським відділенням якого керував український скульптор Емануїл Мисько. Володимир Середа був обраний головою товариства, який очолював товариство до 2017 року.

У 2017 році Львівське регіональне суспільно-культурне товариство «Надсяння» обрало своїм головою Соломію Риботицьку - дочку відомого львівського художника Володимира Риботицького, викладача коледжу імені Івана Труша.

Сьогодні осередки Львівського суспільно-культурного товариства «Надсяння», крім Львова, діють ще у 13 районах та містах області, зокрема в Городку, Самборі, Червонограді, Стрию, Мостиськах, Дрогобичі, Бродах, Винниках, Рудках, Судовій Вишні, Старому Самборі, Ходорові, а також у Тернопільській та Івано-Франківській областях. 

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua