» Інформація » Помер наш краянин, автор пісні "Смерека" Любомир Яким

Помер наш краянин, автор пісні "Смерека" Любомир Яким

Автор: admin2 от 29-09-2014, 12:00
 (голосів: 2)

Помер наш краянин, автор пісні "Смерека" Любомир Яким27 вересня у селищі Підбужі провели в останню дорогу автора шлягеру ХХ ст. «Смерека» Любомира Якима. Попрощатися з шанованою людиною, талановитим земляком прийшли сотні підбужан.

Любомир Яким помер раптово на 79 році життя, переживши на півроку свою кохану дружину Іванну, з якою виростили двох дітей, тішилися трьома онуками – три роки тому відсвяткували золоте весілля.

Пісня «Смерека» Любомира Якима вперше зазвучала на українських сценах 44 роки тому. За словами автора, писалося легко: «– край села стоїть хатина – зримі образи лягали на папір; – на горі росте смерека – і так мазок за мазком вимальовувалася картина: в тій хатині є дівчина, та до неї так далеко – і нарешті вдалося все з’єднати до купи: зримі образи та іскринки мелодії злилися у єдиний акорд: – ой смереко, чом ти так ростеш далеко?..» Тоді Любомир Антонович був засновником і керівником ансамблю «Троїсті музики», а згодом дитячого ансамблю «Підбужанка», який діє дотепер.

Першим виконавцем «Смереки» став самодіяльний соліст «Троїстих музик» Степан Тимчишак. А через рік на республіканському конкурсі в Києві Степан Тимчишак став лауреатом і був нагороджений медаллю. 1972 р. таку ж медаль і звання лауреата отримав увесь ансамбль. У 1973 р. «Троїсті музики» були учасниками всесоюзних конкурсів «Молоді голоси» та «Алло, ми шукаємо таланти», а єдина на весь СРСР фірма грамзапису «Мелодія» випустила платівку. Таким чином «Смерека» Любомира Якима з Підбужа стало широковідомою і дуже популярною. Її співали на офіційних концертах, на весіллях і просто на вулиці. Другого дихання пісні надав народний артист України Микола Гнатюк. «Смерека» знову зазвучала на радіо і на телебаченні. У 2000 р. за сприяння Миколи Гнатюка Любомиру Якиму вручили диплом, як авторові «Шлягера ХХ століття». Пісня «Смерека» занесена до святинь нашого народу, його духовних скарбів.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua