» Інформація » Сьогодні – 75-та річниця проголошення Акту відновлення Української Держави

Сьогодні – 75-та річниця проголошення Акту відновлення Української Держави

Автор: admin2 от 30-06-2016, 13:42
 (голосів: 0)

Сьогодні – 75-та річниця проголошення Акту відновлення Української Держави30 червня 1941 р. у будинку «Просвіти» у окупованому німцями Львові було проголошено Акт відновлення Української Держави.
Після багатоденних боїв 29 червня 1941 р. радянська влада покинула Львів. Вже наступного дня до міста вступають німці, а слідом за ними, користуючись ситуацією, до Львова прибули і похідні групи ОУН Бандери. Їхнім завданням було встановлення української влади у всіх містах України.
Цього ж дня представники українського руху скликають Українські Національні Збори у будівлі «Просвіти» на площі Ринок, на яких проголошують Акт відновлення Української Держави. На цій події були присутніми понад 100 чільних представників зі всієї України, а також представник митрополита УГКЦ Андрея Шептицького отець Йосиф Сліпий, було піднято синьо-жовтий прапор.
Окрім того, на цих же зборах було обрано уряд країни – Українське Державне Правління під проводом Ярослава Стецька. Трохи згодом був організований верховний державний орган – Українська Національна Рада, яку очолив колишній голова уряду ЗУНР Кость Левицький.
Відомо, що під час зборів до «Просвіти» навідався уповноважений Вермахту в українських справах майор абверу Ганс Кох, проте незважаючи на його промову про заперечення Акту, а також небажанні Німеччини надавати Україні самостійність, зупинити захід йому не вдалося.
Проголошення акту було повною несподіванкою для німців, тому у дію була запущена вся нацистська машина для нейтралізації Бандери та ОУН. Дуже швидко інформація дійшла до Гітлера, який наказав посадити Бандеру під домашній арешт у Берліні, а також створити спеціальну комісію для розслідування справи з проголошенням Акту. Вже з вересня 1941 р. в Україні розпочалися масові арешти та розстріли українських підпільників.

В Дрогобичі у неділю, 3 липня о 14:00 у біля церкви Святого Юра відбудеться святкове віче з нагоди 75-ї річниці проголошення Акту відновлення Української державності.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua