» Дрогобицька ДПІ ГУ ДПС » Спадщина та подарунки оподатковуються

Спадщина та подарунки оподатковуються

Автор: admin1 от 7-03-2014, 09:19
 (голосів: 0)

Спадщина та подарунки оподатковуютьсяЯк повідомляє інформаційно-комунікаційний сектор  Дрогобицької ОДПІ, громадяни, які у 2013 році отримали будь-які об’єкти спадщини чи дарування, мають згідно з нормами Податкового кодексу не пізніше  30 квітня цього року подати декларацію про майновий стан і доходи  та сплатити податок на доходи фізичних осіб.

Сума  податку  залежить  від  виду  майна, його  вартості,  статусу  спадкодавця  (резидент, нерезидент), а також від того, ким дане майно успадковується (ступінь споріднення зі спадкодавцем).

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Для цілей оподаткування об’єктів спадщини податком на доходи фізичних осіб не має значення, яким чином переходить об’єкт спадщини до платника податку: за законом чи заповітом.

Об’єкти спадщини поділяються на:

-          об’єкти нерухомого майна: квартири, кімнати, будинки, дачні ділянки, присадибні ділянки, земельні частки (паї) тощо;

-          об’єкти рухомого майна: предмет антикваріату або витвір мистецтва; природне дорогоцінне каміння чи дорогоцінний метал, прикраса з використанням дорогоцінних металів та/або природного дорогоцінного каміння; будь-який транспортний засіб та приладдя до нього; інші види рухомого майна;

-          об’єкти комерційної власності: цінні папери (крім депозитного (ощадного), іпотечного сертифіката), корпоративне право, власність на об’єкт бізнесу, тобто власність на цілісний майновий комплекс, інтелектуальна (промислова) власність або право на отримання доходу від неї, майнові та немайнові права;

-          суми страхового відшкодування (страхових виплат) за страховими договорами, а також суми, що зберігаються на пенсійному депозитному рахунку, накопичувальному пенсійному рахунку, індивідуальному пенсійному рахунку спадкодавця;

-          кошти, а саме: готівкові кошти або кошти, що зберігаються на рахунках спадкодавця, відкритих  у банківських і небанківських фінансових установах, у тому  числі депозитні (ощадні) сертифікати.

Ставки податку для оподаткування доходів у вигляді спадщини і подарунків:

-          для членів сім’ї першого ступеня споріднення – нульова ставка;

-          для осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення – 5%;

-          для нерезидентів, або у разі отримання спадщини чи подарунків від нерезидентів – 15% -17 %.

Нульова ставка передбачена у разі успадкування нерухомості, рухомого майна та коштів інвалідами І групи, дітьми-сироти або дітьми, що позбавлені батьківського піклування, а також у разі успадкування рухомого та нерухомого майна дітьми-інвалідами.

У разі отримання об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, громадяни звільняються

від подання декларації про майновий стан і доходи.

      Кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані громадянам, оподатковуються за правилами, встановленими для оподаткування спадщини.     

Бланк декларації та консультаційну допомогу щодо її заповнення можна безкоштовно отримати в Центрі обслуговування платників податків податкової інспекції, або за телефоном 3-72-81. На час кампанії декларування організовано чергування працівників: у робочі дні з  8 до 20 години, у суботу - з 9 до 16 години. 

Декларацію можна подати особисто, або через Інтернет, якщо отримано електронний цифровий підпис, або не пізніше ніж 20 квітня надіслати поштою з повідомленням про вручення на адресу податкової інспекції (м.Дрогобич, вул..Шевченка 9).

Cума податкового зобов’язання, зазначена в поданій річній декларації, сплачується громадянами самостійно до 1 серпня 2014 року. Відповідальними за сплату податку на доходи фізичних осіб є громадяни, які отримали спадщину чи подарунок.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua