» Культура » Виставка сірникових етикеток «Філуменістична Шевченкіана» відбудеться в Нагуєвичах

Виставка сірникових етикеток «Філуменістична Шевченкіана» відбудеться в Нагуєвичах

Автор: admin1 от 2-02-2016, 09:40
 (голосів: 0)

Виставка сірникових етикеток «Філуменістична Шевченкіана» відбудеться в НагуєвичахВід 5 лютого 2016 року у музеї Івана Франка Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» відбуватиметься виставка сірникових етикеток «Філуменістична Шевченкіана» з приватної колекції львівської колекціонерки Галини Панахид. Відкриття відбудеться в п'ятницю, 5 лютого, о 15.00 у приміщенні музею. 

Філуменія – це колекціонування сірникових етикеток та сірникових коробок.

Від часу видання першої етикетки (1829 р.) до сьогодні сірникові мініатюри вражають розмаїттям зображень і представлених тем. Сюжети розповідають про фауну і флору, історію техніки і дослідження космосу, правила поведінки в побуті і природі. На сірникових етикетках представлені репродукції творів мистецтва, портрети визначних особистостей, пам’ятки архітектури тощо. Зображення ілюструють події і знаменні дати, розповідають про виставки і фестивалі, представляють досягнення у різних наукових сферах.

Як окрему тему у філуменії можна окреслити Філуменістичну Шевченкіану – колекціонування сірникових етикеток та коробок на шевченківську тематику. Найстарші з відомих сірникових етикеток із зображенням Шевченка датуються 1914. Тоді сірникова фабрика в м. Новозибков Чернігівської губернії випустила дві етикетки з портретом Шевченка.

За період 1950–1990 філуменія шевченківська була представлена зображеннями самого поета, його пам’ятників, будівель музеїв і театрів, які носять його ім’я; творів Кобзаря, місць, пов’язаних із ним. Ці етикетки представлені у понад 25 тематичних серіях, які випускалися різними фабриками у різних кольорових гамах.

Сірникові коробки із зображеннями пам’ятників Т. Шевченку видавалися за часів незалежної України. Зокрема, у Харкові 2006–2008 виготовлялися сувенірні набори сірників «Харьков», у яких було повноколірне фотографічне зображення місцевого пам’ятника Шевченку. Фотографія пам’ятника Кобзарю в Тернополі зображена на рекламній сірниковій коробці, виданій для місцевих «Українських сувенірів».

На виставці представлені 9 серій сірникових етикеток. Зокрема, «Поети і письменники» (де серед інших портретів є портрет Т.Шевченка); «Театри» (із зображеннями будівель театрів у Черкасах, Харкові, Тернополі, Чернігові, які носять ім’я Шевченка); «Дніпро кличе в гості» (одним із туристичних об’єктів є Чернеча Гора в Каневі); «Купуйте в книгарнях» (на одній з етикеток є реклама «Кобзаря») та інші тематичні серії.

Виставка «Філуменістична Шевченкіана» була сформована з нагоди 200-річчя від дня народження Кобзаря.

Впродовж 2014 року виставка експонувалася в Бережанах (Тернопільська обл.), Луцьку (Волинська обл.), у Львові, Миколаєві, Жидачеві, Новому Роздолі (Львівська обл.).

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua