» Культура » В рамках святкування 160-річниці від дня народження Івана Франка в Нагуєвичах відкрилася філуменістична виставка

В рамках святкування 160-річниці від дня народження Івана Франка в Нагуєвичах відкрилася філуменістична виставка

Автор: admin1 от 10-02-2016, 12:39
 (голосів: 0)

В рамках святкування 160-річниці від дня народження Івана Франка в Нагуєвичах відкрилася філуменістична виставкаЗ ініціативи відділу культури і туризму та Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» в музеї Івана Франка відбулося відкриття  виставки сірникових етикеток «Філуменістична Шевченкіана на малій Батьківщині Івана Франка» з приватної колекції львівського колекціонера Галини Панахид. Відкрила виставку головний спеціаліст відділу культури і туризму Надія Козар. Із вступним словом про Івана Франка, Тараса Шевченка та Лесю Українку виступили професор Дрогобицького державного педагогічного університету Микола Зимомря та український поет, член Національної спілки письменників України Василь Кузан. Від імені голови Дрогобицької райдержадміністрації Максима Лісогора виступив перший заступник голови РДА Володимир Шутко.

В рамках святкування 160-річниці від дня народження Івана Франка в Нагуєвичах відкрилася філуменістична виставкаРозповідь Галини Панахид про історію виникнення сірника, про сірникові коробки та етикетки з цікавістю слухали учні та вчителі Нагуєвицької, Лішнянської та Урізької шкіл.

Філуменія – це колекціонування сірникових етикеток та сірникових коробок.

Від часу видання першої етикетки (1829 р.) до сьогодні сірникові мініатюри вражають розмаїттям зображень і представлених тем. Сюжети розповідають про фауну і флору, історію техніки і дослідження космосу, правила поведінки в побуті і природі. На сірникових етикетках представлені репродукції творів мистецтва, портрети визначних особистостей, пам’ятки архітектури тощо. Зображення ілюструють події і знаменні дати, розповідають про виставки і фестивалі, представляють досягнення у різних наукових сферах.

Як окрему тему у філуменії можна окреслити Філуменістичну Шевченкіану – колекціонування сірникових етикеток та коробок на шевченківську тематику. Найстарші з відомих сірникових етикеток із зображенням Шевченка датуються 1914 роком. Тоді сірникова фабрика в місті Новозибков Чернігівської губернії випустила дві етикетки з портретом Шевченка.

В рамках святкування 160-річниці від дня народження Івана Франка в Нагуєвичах відкрилася філуменістична виставкаЗа період 1950–1990 років шевченківська тематика на етикетках була представлена зображеннями самого поета, місць, пов’язаних із ним, його пам’ятників, будівель музеїв і театрів, які носять його ім’я, творів Кобзаря. Ці етикетки представлені у понад 25 тематичних серіях, які випускалися різними фабриками у різних кольорових гамах.

Сірникові коробки із зображеннями пам’ятників Т. Шевченку видавалися і за часів незалежної України. Зокрема, у Харкові 2006–2008 роках виготовлялися сувенірні набори сірників, у яких було повноколірне фотографічне зображення місцевого пам’ятника Шевченку. Фотографія пам’ятника Кобзарю в Тернополі зображена на рекламній сірниковій коробці, виданій для місцевих «Українських сувенірів».

На виставці представлені дев’ять серій сірникових етикеток. Зокрема, «Поети і письменники», «Театри» (із зображеннями будівель театрів у Черкасах, Харкові, Тернополі, Чернігові, які носять ім’я Шевченка), «Дніпро кличе в гості» (одним із туристичних об’єктів є Чернеча Гора в Каневі), «Купуйте в книгарнях» (на одній з етикеток є реклама «Кобзаря») та інші тематичні серії. Виставка «Філуменістична Шевченкіана» була сформована з нагоди 200-річчя від дня народження Кобзаря.

Впродовж 2014 року виставка експонувалася в Бережанах, Луцьку, Львові, Миколаєві, Жидачеві, Новому Роздолі. У Нагуєвичах виставка триватиме до 29 лютого.

В рамках святкування 160-річниці від дня народження Івана Франка в Нагуєвичах відкрилася філуменістична виставка

В рамках святкування 160-річниці від дня народження Івана Франка в Нагуєвичах відкрилася філуменістична виставка

В рамках святкування 160-річниці від дня народження Івана Франка в Нагуєвичах відкрилася філуменістична виставка

В рамках святкування 160-річниці від дня народження Івана Франка в Нагуєвичах відкрилася філуменістична виставка

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua