» Цивільний захист » Що потрібно знати про чадний газ

Що потрібно знати про чадний газ

Автор: admin1 от 6-01-2016, 11:54
 (голосів: 0)

Що потрібно знати про чадний газДжерелами чадного газу в побуті є звичайні грубки, несправна газова апаратура, пожежі та тютюновий дим. В кухні об’ємом 16 куб.м при горінні 3-х горілок впродовж 2 годин концентрація СО зростає в 11 разів, досягаючи 37-40 мг/м3, а вміст карбоксигемоглобіну в крові здорової людини зростає вдвічі.
Вплив газу на людину при концентрації 0,2 % (0,2 мг/л) протягом 30-60 хв. може бути смертельним.
Отруєння чадним газом є причиною 50% випадків загибелі людей під час пожеж. В тютюновому диму його вміст складає 0,5-1%.
Чадний газ є небезпечним тому, що він вступає в реакцію з гемоглобіном крові в 200-300 інтенсивніше за кисень. В наслідок цього кров’яні тільця втрачають здатність постачати організм киснем, що викликає кисневе голодування – гіпоксію.
У першу чергу кисневе голодування відчувають клітини головного мозку – звідси виникає головний біль. Це перша ознака надходження до організму чадного газу. Крім цього його дія викликає порушення координації рухів, депресію, людина втрачає здатність розмірковувати, її поведінка стає неадекватною – втрачається бажання уникнення існуючої загрози та здійснення заходів до власного порятунку. Вплив чадного газу може привести до зупинки дихання, а то й до смерті людини.
Нейтралізувати чадний газ дуже важко через його нездатність вступати в реакцію з водою, кислотами та лугами. Проте він легко розчиняється у воді, тому, в разі відсутності спеціальних засобів захисту органів дихання, необхідно використовувати зволожену пов’язку на обличчя – вона набагато зменшує концентрацію чадного газу.

Перша медична допомога


У разі отруєння чадним газом потерпілого слід негайно винести на свіже повітря в лежачому стані, розстібнути одяг для вільного доступу чистого повітря до легенів, забезпечити спокій і тепло, бо переохолодження організму є небезпечним.
Бажано використати для вдихання кисень. У разі необхідності зробити штучне дихання та направити потерпілого до лікувального закладу.
Для запобігання отруєння чадним газом необхідно підтримувати систему вентиляції в робочому стані. Перевірка проводиться в будинках, обладнаних газовими колонками, двічі на рік, а в будинках з газовими плитами – щороку. Тому ні в якому разі не заважайте плановій перевірці системи витяжки працівниками ЖРЕД.
З метою самостійної перевірки її стану необхідно прикласти аркуш паперу до решітки витяжного отвору. Якщо аркуш притискається до решітки і утримується на ній – це означає, що витяжка перебуває в робочому стані. Якщо ж аркуш падає – система не працює, тому необхідно якнайшвидше звернутися до своєї ЖРЕД.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua