» Інформація » Про що потрібно знати перед опалювальним сезоном, говорилося на нараді в Дрогобицькій райдержадміністрації

Про що потрібно знати перед опалювальним сезоном, говорилося на нараді в Дрогобицькій райдержадміністрації

Автор: admin1 от 23-09-2016, 10:13
 (голосів: 0)

Про що потрібно знати перед опалювальним сезоном, говорилося на нараді в Дрогобицькій райдержадміністрації22 вересня в Дрогобицькій райдержадміністрації відбулася кущова семінар-нарада за участю інспекторського складу Головного управління Держпраці у Львівській області, керівників та інженерно-технічних працівників комунальних підприємств і бюджетних організацій району та міст обласного значення Дрогобича, Борислава та Трускавця, Стебника, Східниці та Дрогобицького району, які експлуатують внутрішньо-будинкові системи газопостачання. В нараді взяли участь суб’єкти господарювання, які виконують роботи з перевірки і прочищення димових та вентиляційних каналів у житлових і громадських будівлях, а також представники Дрогобицького Управління експлуатації газового господарства.

Крім цього було висвітлено питання про стан ліфтового господарства і безпечна експлуатація ліфтів у висотних житлових будинках.

Перші осінні холоди традиційно сприймаються незвично, важко, а подеколи і дуже болісно. Люди починають зігріватися усім чим можуть – вмикаються електрокалорифери, внаслідок чого відбувається перевантаження електромережі і в результаті інколи виникають пожежі; вмикаються різноманітні газові прилади – колонки, котли, конвектори тощо, які при неправильному використанні і недотриманні правил безпеки можуть спричинити багато біди через появу в закритих приміщеннях чадного газу. Тому безпечна їх експлуатація є дуже важливою. Приховану потенційну небезпеку несе масова заміна і встановлення металопластикових вікон, які зменшують вентиляцію у приміщеннях.  Саме цій темі була присвячена дана семінар-нарада організована службою охорони праці УПСЗН райдержадміністрації (головний спеціаліст Богдан Гринчишин).

Про що потрібно знати перед опалювальним сезоном, говорилося на нараді в Дрогобицькій райдержадміністраціїНа цьому заході, який відкрив перший заступник голови РДА Віталій Скоропад з обґрунтованими та актуальними виступами мали слово начальник відділу нагляду ГУ Держпраці Ігор Проць, головні державні інспектори ГУ Держпраці Дмитро Петегирич та Галина Струтинська, керівник Дрогобицької філії Експертно-технічного центру ГУ Держпраці Ігор Ярушак, головний інженер Дрогобицького управління експлуатації газового господарства ПАТ «Львівгаз» Володимир Коваль, головний державний інспектор ГУ Держпраці Григорій Фургало.

Населенням на загал не зовсім чітко сприймається небезпека для здоров’я людини продукту згоряння природного газу – оксиду вуглецю або як його ще називають ЧАДНОГО ГАЗУ.

Службою охорони праці райдержадміністрації подається відповідна інформаційна довідка та рекомендації для уникнення нещасних випадків.

 

ЧАДНИЙ ГАЗ 

 

Чадний газ називають тихим убивцею, бо він  не має ні запаху, ні кольору і легший за повітря, тому його неможливо відчути. Виявити його у побуті можна тільки спеціальним приладом – газовим аналізатором, який сигналізує про його наявність у приміщенні.

Чадний газ – оксид вуглецю (СО) – утворюється в результаті горіння в умовах нестачі кисню. Тобто, якщо в приміщенні немає достатнього доступу свіжого повітря, погано працює вентиляція, забиті димарі, то там може збиратись чадний газ.

Крім того, вітряна погода може спричинити зворотну тягу в димових та вентиляційних каналах, а через це небезпечні продукти горіння не виводимуться назовні і накопичуватимуться у приміщенні.

Чадний газ (СО) небезпечний тим, що потрапляючи в кров, сполучається з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень по організму. Через це людина гине як від задухи. Знаходження протягом двох годин в приміщенні з концентрацією СО у повітрі лише 0,1% призводить до втрати свідомості, після чого людина може швидко померти. Втрата свідомості супроводжується таким знесиленням, що людина навіть помітивши небезпеку, вже неспроможна врятуватись.

Якщо приміщення заповнене на 0,5% чадним газом, смерть настає приблизно за 30 хвилин, при наповненні приміщення на 1% – за 2-3 хвилини. Коли ж накопичиться 5 –15% газу, може статися вибух навіть під час телефонного дзвінка.
Як свідчить статистика, найчастіше люди отруюються чадним газом через необережність при користуванні приладами пічного та газового опалення.
Важливою умовою безпеки при користуванні газовими приладами є контроль за тим, чи повністю згоряє газ. При повному згорянні полум’я має голубувато-фіолетовий колір, при неповному – жовтуватий.

 

Щоб уникнути отруєння чадним газом у повсякденному житті не можна:
- знаходитися тривалий час у приміщенні, де працює газова колонка або котел;
- опалювати квартиру за допомогою газової плити або духовки;
- готувати їжу при одночасній роботі всіх 4-5 включених конфорках газової плити;
- обігрівати приміщення за допомогою печі, в якій є щілини;
- закривати заслінку печі (шуберт), поки триває процес горіння;
- залишати розтоплену піч без контролю (на ніч);
- тривалий час знаходитися в гаражі, якщо включено двигун автомобіля та зачинено всі вікна та двері;
- курити у ліжку (можна заснути не погасивши цигарку, що стане причиною пожежі та отруєння чадним газом);
- виконувати самостійно будь-які роботи з газовими та вентиляційними системами та пристроями.
Тому необхідно:
- не рідше одного разу на три місяці перевіряти справність вентиляції в кухні та ванній кімнаті (наприклад, за допомогою листочка паперу або полум’я свічки);
- не рідше одного разу на рік запрошувати працівника газової служби для контролю стану газової колонки та плити;
- вимагати від комунальних служб проводити профілактичні огляди димоходів не рідше двох разів на рік;
- регулярно провітрювати квартиру.

Симптоми отруєння чадним газом

  • Головний біль (ранній симптом);
  • Шум у вухах і потемніння в очах;
  • Блювота;
  • Запаморочення;
  • Біль у грудях;
  • Порушення свідомості і координації рухів;
  • Почервоніння обличчя , а пізніше – синюшний відтінок шкіри;
  • Судоми;
  • Втрата свідомості, стан коми.

Перша допомога людині, яка отруїлася чадним газом:
-  Негайно вивести або винести потерпілого із загазованого приміщення на свіже повітря. При неможливості цього негайно відчини вікна і двері для доступу свіжого повітря.                                                                                                                          

Послабити/розстібнути одяг, щоб полегшити дихання потерпілого.              

Негайний виклик машини швидкої медичної допомоги.
Дати понюхати ватку з нашатирним спиртом, помахуючи нею на відстані біля носа.
Тіло потерпілого потрібно енергійно розтерти, а на голову і груди покласти холодний компрес.
Якщо людина не втратила свідомість, треба напоїти її теплим чаєм.
При необхідності слід негайно зробити штучне дихання.

Вчасна кваліфікована медична допомога дає змогу вивести більшість постраждалих зі стану отруєння, а невчасна – може призвести до загибелі людей. Основний метод лікування отруєних чадним газом – це подача в організм потерпілого кисню під тиском. У лікарнях таке отруєння лікується з допомогою барокамери.                                

Пам’ятайте, що Ваші дії при наданні допомоги мають бути чіткими, спокійними та рішучими.

Слід пам’ятати: щільне закривання/зачинення металопластикових вікон і відсутність провітрювачів у таких вікнах призводять до зменшення вентиляції та браку кисню у приміщеннях, де встановлені газові прилади і печі, а це дуже сприяє появі чадного газу – тихого убивці.

Рекомендуємо зайти на сайт: https://104.ua/ua/safety/id/persha-dopomoga-pri-otrujenni-chadnim-gazom-8989   

Служба охорони праці Дрогобицької райдержадміністрації 

Про що потрібно знати перед опалювальним сезоном, говорилося на нараді в Дрогобицькій райдержадміністрації 
Про що потрібно знати перед опалювальним сезоном, говорилося на нараді в Дрогобицькій райдержадміністрації
Про що потрібно знати перед опалювальним сезоном, говорилося на нараді в Дрогобицькій райдержадміністрації

 

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua