» Інформація » На Львівщині презентують відреставровану ікону “Богородиця з дитям”

На Львівщині презентують відреставровану ікону “Богородиця з дитям”

Автор: admin1 от 5-06-2018, 15:37
 (голосів: 0)

На Львівщині презентують відреставровану ікону “Богородиця з дитям”7 червня о 15:00 год у залах НМЛ ім. А. Шептицького відбудеться презентація відреставрованої ікони “Богородиця з дитям” (1635) авторства Миколи Петрахновича-Мороховського, присвячена пам'яті відомого українського реставратора, педагога, художника–Володимира Мокрія (1947–2018).
Ікона “Богородиця з дитям” (1635) авторства Миколи Петрахновича-Мороховського створена на замовлення Львівського Ставропігійського братства для Успенської церкви.
Внаслідок пошкоджень, які виникли через атмосферні впливи, твір перемалювали в олійній техніці. На думку В.І. Свєнціцької, це сталось у другій половині ХІХ ст, про що є відповідний запис в науково-інвентарному описі пам'ятки.
У 1920-х рр. задля кращого збереження твору виготовили скляний кіот. У вересні 1965 р, з метою проведення реставрації, церковна громада передала ікону, у заміну на її копію, до Львівського музею українського мистецтва (тодішня назва Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького). 
Ікона “Богородиця з дитям” – важлива пам’ятка в історії українського мистецтва. Їй належить особливе місце у спадщині львівського середньовічного малярства, передусім як твір Миколи Петрахновича-Мороховського.
Реставрація ікони “Богородиця з дитям”(1635) авторства Миколи Петрахновича-Мороховського стала останньою роботою в творчому та науковому доробку Володимира Мокрія.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua