» Інформація » Сьогодні День пам'яті та примирення

Сьогодні День пам'яті та примирення

Автор: admin2 от 8-05-2019, 17:20
 (голосів: 0)

Сьогодні День пам'яті та примиренняУ 2014 році  Україна розпочала нову традицію відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення. Новий зміст Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом полягає у:

- переосмисленні подій Другої світової війни, руйнуванні радянських історичних міфів, чесному діалозі щодо складних сторінок минулого;

- рівному вшануванні пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом, підкресленні солідарності та бойового братерства усіх Об’єднаних Націй – як держав, так і бездержавних тоді народів (євреїв, українців та інших);

- перенесенні акценту з історії військових дій на історії конкретних людей, а відтак відмові від святкування на користь вшанування.

Символ  відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги – червоний мак.

Друга світова війна – один із найбільших збройних конфліктів в історії людства. В ньому протистояли два військово-політичні блоки – держави Осі та Об’єднані Нації (Союзники). Друга світова війна розпочалася нападом Німеччини на Польщу 1 вересня 1939 року. У Другій світовій війні, що тривала шість років, брала участь 61 країна з населенням близько 1,7 млрд осіб. Бойовими діями були охоплені Європа і Східна Азія, Африка і Близький Схід, Атлантика і Тихий океан. Воєнні дії велися на території 40 держав.

Україна була одним із театрів, де відбувалися найзапекліші бойові дії Другої світової. Війна прийшла на частину території України, що входила тоді до складу Польщі, у перший свій день – 1 вересня 1939 року. До останнього дня війни, 2 вересня 1945 року, українці воювали на різних фронтах глобального конфлікту, часто – один проти одного. Однак історія української Другої світової – це, в першу чергу, історія окупації. Переважна більшість населення України, понад 30 млн, спробували смак життя «під німцем». Загальні демографічні втрати України внаслідок війни 1939–1945 років становили 10,4 млн осіб, у тому числі майже 8 млн осіб через надсмертність і 2,4 млн осіб ненародженими. Великими були втрати цивільного населення – 5,2 млн осіб.

Сайт Українського інституту національної пам'яті, присвячений Другій світовій війні http://www.ww2.memory.gov.ua/

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм іменем.

Коментарі:

Залишити коментар
 

Шановні відвідувачі, Ви
переглядаєте офіційну сторінку
Дрогобицької РДА.
м.Дрогобич 2011р. drda@meta.ua